Acumularea multor kilograme pe timpul sarcinii şi creşterea nivelului de zahăr în sânge cresc greutatea fătului la naştere, în timp ce o presiune arteriala mai mare duce la naşterea unor copii ceva mai mici. Relaţia dintre greutatea mamelor în timpul sarcinii şi cea a bebeluşilor a fost relevată în nu mai puţin de 18 studii.
Potrivit doctorului Rachel Freathy de la Universitatea Exeter din SUA, atât nou-născuţii de dimensiuni… extra, cât şi cei mai… mărunţei sunt predispuşi riscului de a dezvolta unele afecţiuni.
,,Ponderile mai mari sau mai mici la naştere sunt asociate cu boli cum ar fi diabetul de tip 2 mai târziu, în viaţă. Conştientizarea acestui risc de către mame şi adoptarea unui regim sănătos de sarcină ar putea duce la reducerea nou-născuţilor prea mari sau prea mici.” a declarat doctorul Rachel Freathy.
Medicul american a ajuns la această concluzie după studiul a 30.000 de mame sănătoase şi a copiilor lor. Cercetatorii au examinat variantele genetice asociate cu indicele de masă corporală al mamelor, nivelurile de glucoză din sânge şi lipide şi a tensiunii arteriale, împreună cu măsurători ale acestor caracteristici în timpul sarcinii și greutatea tuturor copiilor la naştere.