Personaje din desene animate, eroi din cartile pentru copii, monstruleti sau pitici ii pot insoti pe cei mici in parc, la masa, in diverse locuri ori situatii. Insa nimeni din jur nu-i vede, nu-i aude. Asta pentru ca ei exista numai in mintea copiilor, care se converseaza deseori cu acesti… prieteni imaginari. De ce simt cei mici nevoia sa faca acest lucru?
Psihologii raspund ca acesta e modul lor de a face fata unor situatii stresante pentru ei la un moment dat, cum ar fi mutarea intr-un alt cartier, intrarea la gradinita sau pierderea cuiva drag. Statisticile spun ca doua treimi din copiii prescolari au un prieten imaginar, care dispare brusc, odata cu inaintarea in varsta. Prin urmare, nu e un motiv sa te ingrijorezi, daca si copilul tau vorbeste cu un personaj invizibil. E important sa stii ce atitudine sa adopti.
Sunt totusi cateva semne care ar trebui sa te puna in alerta: cel mic vorbeste sau ii scrie foarte des prietenului imaginar, face crize cand „nu e cu el”. De asemenea, ar trebui sa iei masuri si daca nu mai vrea sa se intalneasca cu prieteni de varsta lui, daca nu mai vrea sa iasa in parc sau sa se joace, sub pretextul ca trebuie sa-i tina companie prietenului imaginar. In acest caz, te poate ajuta un psihoterapeut specializat pe problemele copiilor.