Gripa este cea mai frecventa forma de boala ce apare toamna si primavara. Exista cateva remedii naturiste contra gripei, dar sfatul cel mai potrivit este prezenta la medic. Totusi, cand forma de gripa este de debut, putem incerca sa scapam de ea prin cateva metode naturiste sau leacuri babesti. Iata cateva sugestii ce pot preveni sau ajuta in cazul unei posibile si inevitabile gripe.
Tinctura de fructe de soc
Conform studiilor efectuate vreme de mai bine de 10 ani la Universitatea de Stat din Israel si in cateva zeci de spitale din aceasta tara, socul este un inamic redutabil pentru virusurile gripale. Sucul de fructe de soc conservat in alcool (adica tinctura) are o actiune antivirala uimitor de puternica, greu de egalat de orice alt remediu cunoscut, natural sau nu. Daca vreti sa preveniti gripa, faceti in timpul epidemiei o cura de doua saptamani cu tinctura de fructe de soc, in care sa luati 3-6 linguri pe zi (fiecare doza diluata in apa). Daca deja v-a prins gripa, puteti lua 2 linguri de tinctura diluate in jumatate de pahar de apa, de 3-4 ori pe zi (de preferinta la intervale de patru ore o doza de cealalta).
Mugurii si mladitele de mesteacan
Maceratul glicerinat din partile tinere ale acestui arbore il gasim in Plafaruri si in farmaciile naturiste. Se administreaza 50 de picaturi din acest remediu, de trei ori pe zi, in cure de 1-2 luni. Are extrem de valoroasa calitate de a amplifica imunitatea la nivelul cailor respiratorii medii si superioare, adica exact in locurile care sunt cele mai afectate intr-o prima faza de infectiile gripale. Daca celalalt remediu mentionat, tinctura de fructe de soc, are efecte antivirale directe, acest extract de mesteacan are un alt rol foarte important: stimuleaza organismul sa lupte singur contra infectiei. Este un excelent mijloc de prevenire a gripei, care fie va fi tinuta la distanta, fie se va manifesta intr-o forma mult mai usoara datorita acestui tratament.
Baia fierbinte
are un efect extrem de rapid si este relativ usor de facut. Iata cum se procedeaza: ne bagam in cada cu apa la o temperatura suportabila si apoi lasam apa fierbinte sa curga pana incalzeste apa din cada la limita suportabilitatii noastre. In acel moment oprim incalzirea apei si ramanem vreme de 15 minute in cada, adaugand din cand in cand apa fierbinte, cat sa mentinem temperatura constanta. La sfarsitul procedurii, iesim din cada, ne stergem bine cu un prosop, ne imbracam gros si ne bagam sub patura pentru jumatate de ora. Daca vom simti o caldura puternica in tot corpul si vom transpira puternic, este semnul ca procedura isi face efectul. Este un mijloc rapid si sigur, insa este contraindicat ferm cardiacilor si are, in plus, un efect devitalizant destul de puternic.
Ardeiul iute
are o actiune antiseptica extrem de puternica asupra zonei gatului. Consumati cand simtiti ca va incearca gripa un ardei iute impreuna cu o farfurie de ciorba sau de supa calda. Efectul sau terapeutic extrem de prompt va va surprinde.
Usturoiul
Nenumarate studii au confirmat faptul ca usturoiul confera efectiv un gen de invulnerabilitate la gripa. Secretul sau sunt substantele volatile pe care le contine si care au darul de a distruge virusurile si bacteriile, tinand la distanta infectiile respiratorii. Se consuma in scop profilactic doi catei de usturoi pe zi (minimum), mai ales in timpul epidemiilor.
Ceapa
Un remediu care – se pare – opreste gripa sa afecteze arborele bronsic si plamanii este ceaiul de ceapa fierbinte. Doua cepe de marime medie, cu tot cu coaja, se fierb un sfert de ora la foc mic in jumatate de litru de apa. In final se strecoara preparatul, se indulceste putin si se bea intr-o singura repriza, cat mai fierbinte. Are un gust mai mult decat neplacut, dar efectul sau terapeutic merita chinul de a-l bea. Ceaiul de ceapa, mai ales administrat repetat, degajeaza arborele bronsic de secretii, opreste tusea (inclusiv cea convulsiva), grabeste procesul de vindecare.
Hreanul
Compusii sai care-i dau gustul iute inconfundabil sunt un adevarat inamic al microorganismelor care produc infectii respiratorii de tot felul. Se amesteca patru lingurite de hrean ras cu doua linguri de miere si se consuma pe parcursul zilei pentru prevenirea imbolnavirii in timpul epidemiilor. Daca boala s-a instalat, consumati hrean simplu sau cu sfecla rosie, atat pentru efectul sau antiseptic respirator, cat si pentru actiunea sa de desfundare a cailor respiratorii superioare.
Lamaia
Niste substante numite flavone, continute de sucul si mai ales de coaja de lamaie, sunt un stimulent imunitar si un febrifug excelente, fiind un ajutor nepretuit atunci cand gripa s-a instalat. Se prepara un suc astfel: se stoarce o lamaie, se pune intr-o jumatate de litru de apa, in care se adauga coaja sa taiata cat mai fin si doua linguri de miere. Se amesteca bine toate ingredientele si se lasa apoi sa macereze doua ore la temperatura camerei. Se consuma acest preparat pe stomacul gol, in mai multe reprize.