Rozmarinul este un remediu natural pentru o varietate de boli, inca din antichitate. Rozmarinul contine doi compusi, acid carnosic si carnolos, care au proprietati antiinflamatorii. Intr-un studiu se arata ca acesti compusi inhiba enzima COX-2, care cauzeaza durere si inflamatii in organism. De asemenea, compusii impiedica organismul sa produca in exces oxid nitric, intrucat acesta joaca un rol important in procesul inflamator.
Rozmarinul este folosit de sute de ani pentru tratarea afectiunilor hepatice. Studiile arata ca extractul de rozmarin a redus simptomele cirozei in cazul soarecilor carora le-a fost administrat un compus toxic pentru ficat. In bolile aparatului digestiv, preparatele pe baza de rozmarin se folosesc cu succes in gastrite si infectii gastro-intestinale, calmarea tulburarilor de stomac si de intestine in cazul indigestiilor provocate de stres. Favorizeaza secretia bilei prin actiunea coleretica care mareste de 1,5-2 ori cantitatea de bila secretata.
Prin functionarea optima a ficatului se asigura o buna digestie, evitand aparitia unor afectiuni hepatice. Tranzitul intestinal lenes se accelereaza si dispar atoniile gastrice, balonarile, aerofagia, iar gazele sunt eliminate rapid. Inhalarea mirosului esential de ulei de rozmarin desfunda caile nazale in caz de raceala, alergii sau infectii respiratorii. De asemenea, acest remediu este eficient si in caz de sinuzita.