Bacteriile pot fi identificate cu ajutorul unui "nas artificial". Nu este vorba despre inalta tehnologie, ci despre un senzor cat se poate de simplu.
O echipa de cercetatori de la Universitatea Illinois, condusa de Ken Suslick, a plecat de la o idee simpla pentru a realiza un senzor ieftin in vederea identificarii bacteriilor. Conform explicatiilor specialistilor, in urma metabolismului bacteriei se emite un complex de compusi chimici volatili. Fiecare specie de bacterie produce un amestec specific de gaze, care poate deveni o adevarata amprenta pentru identificare.
Pentru depistarea bacteriilor, echipa lui Suslick a folosit un nas artificial. Practic, pe o suprafata din hartie au fost plasati 36 pigmenti specifici, care isi schimba culoarea, atunci cand vin in contact cu diferiti compusi chimici volatili. Esantioanele de sange sunt plasate in vase Petri, pe un mediulde cultura. In interiorul capacului, care acopera vasul Petri, este plasat ,,detectorul de mirosuri", dupa care urmeaza faza de incubare. La fiecare 30 de minute se efectueaza o simpla scanare a pigmentilor, inregistrandu-se culoarea lor. Felul in care apar schimbarile de culoare este caracteristic fiecarei specii de bacterii.
In numai cateva ore se pot identifica bacteriile periculoase prezente, inclusiv pe cele rezistente la antibiotice, un element cheie pentru deciziile privitoare la tratamentul medical.