Nu există casă din care să lipsească săpunul. Deşi rafturile magazinelor sunt pline cu tot felul de sortimente, de la unele foarte ieftine la altele mai scumpe, de geluri antibacteriene, şerveţele umede cu toate aromele posibile, e bine să nu ne lăsăm păcăliţi şi să citim atent etichetele! Aproape toate săpunurile preparate industrial şi vândute sub branduri de renume, conţin substanţe toxice, fiind, mai degrabă, nişte detergenţi realizaţi din ingrediente sintetice derivate din petrol. Cam cu aşa ceva ne spălăm zilnic noi şi copiii noştri!
Cu ce ne spălăm, defapt?
În termeni ceva mai tehnici, săpunurile fabricate industrial conţin:
-A-terpinolol – extrem de iritant pentru membranele mucusului, poate cauza edem şi dificultăţi de respiratie;
-Benzaldehida – un narcoticşsi un anestezic care poate cauza o depresie la nivelul sistemului nervos central. Când este inhalat, poate produce ameţeli, vărsături şi scădere bruscă de tensiune;
-Acetatul de benzil – substanţă iritantă pentru ochi şi plămâni şi, în plus, cunoscută drept cancerigenă;
-Linalolul este un narcotic care primejduieşte funcţia respiratorie şi activitatea motorie;
-Lauril-sulfatul de sodium – folosit pentru a îmbunătăţi absorţia altor chimicale, pune în pericol abilitatea pielii de a rămâne hidratată. De asemenea, foarte grav, poate altera materialul genetic al celulelor;
-Culorile adăugate săpunului sunt suspectate de medici ca fiind cancerigene, toxice şi unor de trecut de placenta unui copil nenăscut!
Ce este de făcut?
Aşa stand lucrurile, tot mai multe persoane au început să-şi fabrice săpunul în casă. Iar pentru unii, această obişnuinţă s-a transformat în afacere. Liliana Mirea este unul dintre românii care au pornit pe acest drum destul de dificil, întrucât gradul de conştientizare al populaţiei este încă foarte scăzut, la fel ca şi… veniturile. Totul a început după ce a suferit o afecţiune a pielii pentru care medicul i-a interzis să mai folosească săpunuri din comerţ. Şi uite aşa a început să-şi facă singură săpunul, după vechea reţetă a bunicii, pe care a îmbunătăţit-o, însă, şi ca modalitate de realizare, dar şi din punct de vedere al ingredientelor. Aşa a scăpat de afecţiunea dermatologică de care suferea. Mai mult, a obţinut ,,victorii” şi în rândul cunoscuţilor, pe care săpunurile hand-made realizate ,,la rece” i-a scăpat ba de coşuri, ba de iritaţii, ba de pete ş.a.m.d.
Astăzi, Liliana Mirea produce săpunuri la scară mult mai largă. Cum s-ar spune, şi-a deschis un business în toată regula.
,,Din momentul în care am aflat despre metoda de realizare a săpunului natural la rece, am rămas fascinată. Ştiam de la mama mea cum se face săpunul prin metoda la cald, dar m-a atras mult mai mult ideea de a face săpun numai din ingrediente vegetale şi prin păstrarea tuturor proprietăţilor specifice acestora. Pe lângă acest lucru, metoda la rece îţi oferă posibilitatea să îţi personalizezi foarte mult săpunurile, lăsându-ţi creativitatea să zburde. Săpunul natural este defapt o sare ce se obţine prin reacţia chimică dintre un acid (uleiuri, unturi sau alte grăsimi) şi o bază (soda caustică – NaOH).” ne mărturiseşte Liliana, care şi-a botezat săpunurile după numele ei – ,,Lily”.
,,Trebuie să ştiţi că fără sodă caustică nu se poate realiza săpun! Multe persoane se sperie atunci când văd pe etichetă acest compus, dar trebuie să ţineţi cont că întreaga cantitate de sodă este folosită în procesul de saponificare pentru neutralizarea acizilor. Săpunul natural are un PH cuprins între 8 şi 10, maxim 11. Un săpun cu PH mai mic decât 8 nu va spăla niciodată deoarece ar conţine prea mult acid (grăsime). Mi-am petrecut luni în şir studiind despre cum se face săpunul. Când am considerat că stăpânesc procedeul, am trecut la fapte. Primul meu lot de săpun a fost într-adevăr un succes!” mai povesteşte Liliana.
Ingrediente folosite în săpunurile Lily
-unturi şi uleiuri vegetale;
-sodă caustică (NaOH) de puritate >98%;
-argile, extracte naturale, plante mărunţite.;
-apă/infuzii de plante/sucuri de legume sau fructe/lapte;
-pigmenţi minerali/pudre vegetale pentru colorare;
-uleiuri esenţiale pentru efectul terapeutic şi pentru miros.
Sunt produse cosmetice realizate prin metoda manuală folosindu-se materii prime 100% naturale şi vegane.
Ţie care Lily ţi se potriveşte?
Contact
Liliana Mirea
-TEL/FAX: 0350404558
-email: lilybeautysoap@gmail.com www.lilybeautysoap.ro