In ultimele saptamani, autoritatile din Pitesti au declansat o ampla actiune de tratament impotriva capuselor, iar acum a fost lansata si o campanie de informare. Este posibil ca in anumite zone capusele sa fie in continuare prezente, asa ca Primaria atrage atentia cetatenilor cu privire la acest aspect.
"Riscul este mai mare in sezonul cald, in special pentru persoanele care practica activitati in aer liber, cum ar fi: camparea in natura, drumetii, ciclism, alpinism, pescuit, vanatoare etc.
Boala Lyme este cea mai comuna infectie a carei agent etiologic se transmite prin capuse. Boala Lyme (borelioza) se manifesta prin urmatoarele simptome, care apar, de obicei, in 30 de zile de la momentul muscaturii: eruptie cutanata rosiatica, de forma circulara, in jurul muscaturii, simptome asemanatoare celor de gripa, de ex. : febra, oboseala, dureri de cap.
Cele mai multe cazuri de borelioza pot fi tratate prin administrare de antibiotice, timp de cateva saptamani. Netratata, boala poate provoca infectii ale inimii, articulatiilor si sistemului nervos", se arata intr-o informare a Primariei.
Care informare vine si cu sfaturi: "Masurile generale de prevenire cuprind protejarea organismului in cazul stationarii in zone cu risc de prezenta a capuselor, cum ar fi purtarea unor articole de imbracaminte de culoare deschisa, bluze cu maneca lunga, pantaloni lungi care sa fie introdusi in sosete sau incaltaminte, palarie, atunci cand este posibil sau folosirea de paturi pentru picnic deschise la culoare, pentru a putea detecta usor capusele".