Sforaitul se produce la nivelul gurii si al nasului si apare de regula cand aerul traverseaza cu greutate caile respiratorii. Uneori, muschii limbii, ai gatului si ai planseului bucal se relaxeaza atat de puternic in timpul somnului incat caile aeriene superioare se ingusteaza producand astfel sforaitul.
Sforaitul priveaza creierul si inima de oxigen, ceea ce duce la hipoxie, si, implicit, la boli cardio-vasculare. Aceste tulburari de respiratie produse in somn sunt responsabile de serioase probleme de sanatate: de la cresterea riscului de accidente cardiovasculare, hipertensiune, pana la cresterea riscurilor de accidente rutiere cauzate de oboseala, lipsa de atentie si atenuarea reflexelor din cauza calitatii indoielnice a somnului.
De asemenea, persoanele care sforaie pot avea un risc sporit de a muri de cancer, sustin cercetatorii. Constatarile s-au bazat pe datele din studiile efectuate pe 1,522 de persoane cu varsta de peste 22 de ani. Tratamentul sforaitului se face pe cale chirurgicala. Din pacate, foarte putini oameni se adreseaza medicului pentru tratarea acestei afectiuni.