Specialistii atrag atentia ca o alimentatie echilibrata trebuie sa cuprinda 55% carbohidrati, 15% proteine si 30% grasimi. Mare atentie insa la calitatea grasimilor consumate! Iata care sunt recomandarile nutritionistului serban Damian care te vor ajuta sa te hranesti sanatos in sezonul rece, insa fara sa aduni kilograme in plus. Mai mult, urmand acest plan alimentar sanatos vei reusi sa slabesti cate putin, insa cu efecte pe termen lung.
1. Nu evita grasimile! invata sa le alegi pe cele bune!
Grasimile au un rol esential in buna functionare a organismului, insa la fel de important este sa alegem grasimi de buna calitate, adica acele grasimi nesaturate care sunt benefice pentru organism. Pe acestea le gasim in alimente de origine vegetala, dar si in preparate din peste, aflam de la nutritionistul serban Damian. O categorie importanta de grasimi nesaturate o reprezinta grasimile esentiale Omega 3 si Omega 6, care nu pot fi produse de organism si de aceea este important sa le luam din alimentatie. Potrivit specialistului, cele mai bune surse de grasimi esentiale sunt uleiurile vegetale (de in, de rapita, de floarea soarelui), margarinele de noua generatie, fructele oleaginoase (nuci, alune si fistic) si preparatele din peste.
2. Redu consumul de grasimi ,,rele"
Specialistii in nutritie recomanda sa reducem consumul de grasimi rele si, pe cat posibil, sa le inlocuim cu grasimi „bune”. Grasimile saturate, numite si "rele" le gasim in lactate grase (unt, smantana), carne grasa de vita, carne de porc, slanina, iar grasimile trans le gasim in produsele de tip fast food, in produsele de patiserie, dulciuri rafinate.
3. Opteaza pentru meniurile vegetariene
Surse importante de nutrienti sunt legumele (mazarea, cartofii, dovleceii, fasolea, lintea) si fructele (merele, perele, strugurii, dar si oleaginosele, adica nucile, alunele si migdalele). De asemenea, cerealele integrale (in special, orz sau ovaz) sunt foarte hranitoare. Pe cat posibil, fructele si legumele trebuie consumate in stare cruda sau aproape cruda. Iar daca nu gasim legume proaspete putem folosi legume congelate si zarzavat, decat sa le excludem din alimentatie. Zacusca si muraturile ar putea, de asemenea, sa se regaseasca in meniu.
4. Nu uita de importanta lichidelor!
Hidratarea este esentiala in sezonul rece, de aceea incearca sa incluzi in meniul zilnic supe, ceaiuri, sucuri proaspat stoarse in casa si apa plata.