Specialistii Institutului Cantacuzino, Maria Damian – seful Laboratorului de Epidemiologie Moleculara si Codruta Usein – expertul national pe E.Coli verotoxigen, au acordat publicaţiei MedLive.ro un interviu prin care aduce lămuriri cu privire la un fenomen care tinde să fie unul global, dincolo de graniţele unui Argeş lovit în această perioadă de o epidemie care s-a dovedit a fi letală pentru prunci. Cei doi medici au vorbit despre razboiul surd dintre oameni si microorganisme, despre motivul pentru care o bacterie poate deveni mai virulenta si despre posibilele cai prin care aceasta ajunge sa contamineze copii si adulti deopotriva. Am selectat pentru dumneavoastra cateva pasaje care, credem, va poate oferi un tablou mai lamuritor decat cel oferit de catre specialisti in aceasta perioada.
Manifestarile infectiei cu acest tip de tulpina E.Coli
Codruta Usein: Apare o diaree sanguinolenta care poate avea complicatii ce vor duce pana la afectarea rinichilor, a sistemului nervos, pancreasului, ficatului, plamanilor, organelor extraintestinale. Dar cel mai sever este sindromul hemolitico-uremic cu triada lui: o anemie hemolitica in care hematiile din circulatie se distrug, o trombocitopenie (scaderea numarului de trombocite) si o insuficienta renala. Din diareea anterioara s-a izolat ca unic patogen E.Coli, al carui potential de patogenitate a fost dovedit.
Cum se… radicalizează un E.Coli inofensiv
Maria Damian: Capacitatea unei tulpini de a produce acest tip de toxine se datoreaza prezentei genelor pe un bacteriofag, adica un virus care ataca bacteriile. Acest virus are capacitatea de a se transmite de la o bacterie la alta. E.Coli face parte dintre bacteriile cel mai usor accesibile acestui tip de transfer. In clipa in care o E.Coli banala, care se poate gasi pe maini, a primit acest virus care s-a inserat in genomul ei, ea se transforma dintr-o E.Coli cumsecade intr-una foarte agresiva. Virusul poate intra in orice tulpina.
Codruta Usein: O tulpina de E.Coli cumsecade sta in intestin si e chiar utila, face parte din flora bacteriana fara sa produca vreo tulburare. Atunci cand ea are capacitatea de a sintetiza verotoxine, si nu numai, atunci se va putea adapta mai bine mediului in care ajunge. Adaptandu-se poate sa tulbure si celulele gazdei. Verotoxinele sunt proteine sintetizate de bacterie care agreseaza celule ale organismului gazda.
Cât de periculoase pot fi produsele bio
Maria Damian: Bio inseamna legume la care nu se folosesc chimicale. Gunoiul de grajd se foloseste ca ingrasamant. De unde vine acesta? De la taurine. Ce mai stim? Ca vitele sunt gazda naturala a acestui tip de tulpini verotoxigene. Vitele sunt purtatori sanatosi care excreta aceste tulpini. Daca noi am facut ingrasare pe teren cu gunoi de grajd si apoi le stropim, bineinteles ca gunoiul se umidifica. Castravetii cresc pe sol. E greu sa se contamineze? Nu. Se iau de acolo si se infoliaza si se vand. Se spala? Nu stiu. E usor sa se contamineze. In SUA a fost un mare focar produs de E.Coli ca urmare a consumului de spanac. Au fost focare produse de consum de salata. Si salata creste jos la sol, si rosiile pot ajunge acolo. E usor sa se contamineze de la gunoiul de grajd, dar pe site-urile pe care noi le accesam nu se incrimineaza ceva pana ce nu se demonstreaza. Ori eu nu stiu sa se fi demonstrat ceva cu certitudine.
Codruta Usein: Dar exista o prima concluzie: nu ar fi implicate ca vehicul al transmiterii laptele si carnea.
Exista si posibilitatea unei transmiteri de la om la om?
Maria Damian: Desigur. Primele cazuri de asemenea infectii au fost consecutive consumului de hamburger care se facea din carne de vita, carnea nefiind foarte bine prajita. Noi ne-am intrebat atunci de ce in tari cu o igiena ridicata apareau asemenea cazuri si la noi nu. Cred ca eram protejati de obiceiurile noastre alimentare: noi romanii nu mancam un gratar in sange, noi prajim bine. Dar cand au aparut si la noi pe piata sandviciurile si fast-food-ul am inceput sa luam in calcul astfel de posibilitati. Am testat pentru E.Coli patogen sandiviciuri luate de la coltul strazii. Pana acum nu am gasit ceva.
Codruta Usein: Asta inseamna ca nu avem la noi un rezervor semnificativ care sa declanseze epidemii. Nu neaparat ca suntem mai curati, dar e vorba de rezervor, care sunt vitele in acest caz
Ce ţine de noi şi putem face?
Maria Damian: Cred ca important este sa spalam bine alimentele, sa ne spalam bine pe maini si sa spalam toate ustensilele folosite in bucatarie. Bacteria nu patrunde in rosie ci e la suprafata.
Să ne îngrijorăm?
Codruta Usein: Suntem in fata uneia dintre cele mai severe epidemii de E.Coli din lume. Severitatea e data de manifestarile clinice. 329 de cazuri de sindrom hemolitico-uremic. E foarte mult.
Maria Damian: Exista motive de ingrijorare. De cand e lumea, omul a trait alaturi de microorganisme, chiar daca s-a luptat cu ele si a creat antibiotice ca sa le distruga. Si microorganismele s-au luptat pentru existenta lor. A existat vesnic un razboi intre antibiotic si microorganism. Omul descopera noi antibiotice, microorganismele dezvolta noi mecanisme de a lupta impotriva antibioticelor. E o lupta surda. Daca microorganismele nu ar fi atat de versatile si usor adaptabile, acum am fi o lume fara microorganisme. Ganditi-va la tonele de antibiotice fabricate. E.Coli este unul dintre cele mai versatile microorganisme. Si-a mai achizionat un factor de virulenta tocmai pentru ca ea trebuie sa existe. Acesti factori de virulenta sunt mecanisme prin care ea incearca sa existe intr-un mediu ostil.