Psihologii sunt de parere ca persoanele stangace sunt mai independente, mai flexibile, mai inteligente si mai adaptabile, mai rezistente in fata presiunilor sociale decat oamenii dreptaci. Iata cateva concluzii, ale studiilor asupra acestora:
»Majoritatea oamenilor stangaci au tendinta de a desena chipuri de oameni cu fata indreptata spre dreapta, iar nu spre stanga
»Oamenii stangaci se adapteaza mai repede si vad mai bine in apa decat oamenii dreptaci.
»Mai putin de 10% din populatia lumii este stangace, iar procentul oamenilor stangaci a crescut de la 5% la 10% in ultimii 100 de ani.
»Leonardo da Vinci putea sa scrie cu una din maini in timp ce cu cealalta desena. Printre oamenii stangaci faimosi ai lumii se numara personalitati precum: Einstein, Newton, Picasso, Alexandru cel Mare, Napoleon Bonaparte, Michelangelo, Beethoven, Benjamin Franklin, Henry Ford, iar noi cercetari arata ca oamenii stangaci sunt mai creativi, mai eficienti si mai rapizi in indeplinirea sarcinilor dificile, a sarcinilor ce implica stimularea intelectuala si acumularea de informatii.
»Stangacii au performante bune la activitati precum jocurile pe calculator, sunt mai capabili sa desfasoare activitati simultane (spre ex. vorbitul la telefon in timpul sofatului) si activitati a caror performare implica ambele emisfere ale creierului si o procesare rapida a informatiei.
»Exista cu 50% mai multi barbati stangaci decat femei stangace.
»Unii dintre cei mai bogati oameni ai planetei sunt stangaci. Oprah Winfrey si Bill Gates sunt stangaci. Conform unui studiu recent, stangacii care au o educatie superioara castiga cu 10-15% mai mult decat ceilalti.
»In doar 20% din cazurile de gemeni, unul este stangaci si unul dreptaci. De regula, gemenii sunt ambii dreptaci.
»Motivele pentru care unii oameni sunt stangaci nu sunt in totalitate clare, insa se pare ca acestea depind de anumiti factori genetici si ambienti.
»Majoritatea oamenilor stangaci au tendinta de a mesteca cu partea stanga a maxilarului, in timp ce cei mai multi oameni dreptaci mesteca cu partea dreapta a gurii.
»In Evul Mediul, pedeapsa pentru persoanele care scriau cu mana stanga era moartea.