Persoanele care iau in fiecare zi statine, medicamente pentru reducerea colesterolului, au cu 40% redus riscul de aparitie a cancerului de ficat, sunt de parere oamenii de stiinta. Cercetarile anterioare au evidentiat faptul ca tratamentul cu statine poate proteja impotriva mai multor tipuri de cancer.
Riscul de aparitie a cancerului hepatic se reduce cu ajutorul statinelor chiar si in cazul pacientilor care sunt diagnosticati cu hepatita de tip B, care creste in mod semnificativ riscul.
In cadrul studiului, specialistii de la Universitatea din Milano au reevaluat cinci cercetari realizate privind efectul tratamentului cu statine asupra cancerului de ficat.
Astfel, ei au ajuns la concluzia ca persoanele care iau zilnic statine au cu 42% mai scazut riscul de dezvoltare a cancerului hepatic, spre deosebire de persoanele care nu urmeaza acest tratament.,,Nu stim exact cum protejeaza tratamentul cu statine impotriva tumorilor care pot aparea la nivelul ficatului.
Colesterolul pe care il reduce tratamentul cu statinele este produs de ficat si de aici conexiunea intre aceste medicamente si cancerul hepatic”, au precizat oamenii de stiinta de la Institutul National de Sanatate si Excelenta Clinica din Marea Britanie. Ei sunt de parere ca tratamentul cu statine trebuie urmat doar la indicatia medicului, deoarece pe perioade mai lungi de timp pot aparea efecte adverse, precum durerile de cap, senzatia de intepaturi sau cea de greata.