2,2K
O noua substanta insectifuga, de mii de ori mai puternica decat ce exista in prezent pe piata, ne-ar putea ajuta sa scapam mai eficient de tantari. Ea actioneaza prin perturbarea senzorilor olfactivi ai insectelor.
Sistemul olfactiv al unui tantar functioneaza prin intermediul unor receptori situati pe antenele insectelor, numiti receptori odoranti, care transmit stimuli catre altii prin care insecta stie ce miros a detectat. Receptorii raspund la diferite mirosuri precum cel de sange sau de transpiratie.
Cercetatorii de la Universitatea Vanderbilt au testat aproape 120.000 de substante pentru a vedea cum raspund receptorii tantarilor la ele. Ei au fost uimiti sa constate ca VUAA1 a activat intregul sistem de receptori, desi compusul chimic nu este considerat odorant. Patrick Jones, autorul studiului explica: ,,Daca VUAA1 poate activa simultan toti receptorii olfactivi ai unui tantar, mirosurile percepute de insecte sunt coplesitoare si ele au tendinta sa le respinga, intr-un mod asemanator cu situatia in care o persoana parfumata puternic intra intr-un lift".
Efectele acestei substante au fost comparate cu cele ale unui insectifug obisnuit care foloseste substanta activa DEET. O cantitate redusa de VUAA1 a fost la fel de eficienta precum o concentratie de DEET de mii de ori mai mare. Cu toate acestea, substanta nu este inca pregatita pentru a iesi pe piata deoarece ea afecteaza o gama larga de insecte si anume pe toate cele care au un sistem olfactiv bazat pe receptori OR-Orco, existand riscul ca si insectele folositoare, precum albinele si fluturii sa fie alungate.