Multe dintre apele imbuteliate de pe piata contin nitrati a caror cantitate e tinuta in secret de producatori. Acesti compusi chimici toxici nu se regasesc doar in apa, ci si in anumite alimente.
Acest fapt reprezinta unul din motivele pentru care marile companii producatoare de apa ar trebui obligate sa inscrie pe etichetele sticlelor cantitatea de nitriti si nitrati. Medicii ne avertizeaza ca o cantitate mare de compusi chimici ingurgitata zilnic poate cauza boli grave, iar in cazul bebelusilor poate duce chiar la deces.
Prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi sustine urmatoarele: ,,Copiii care consuma cantitati mari de azotat sunt predispusi sa se albastreasca, din cauza problemelor respiratorii date de circulatia inadecvata a oxigenului prin sange. Boala, extrem de periculoasa, se numeste Methemoglobinemie si se manifesta nu doar prin dicultati de respiratie, ci si prin oboseala si pierderea cunostintei. Pentru sugari insa, apa cu nitrati si nitriti este mai periculoasa: pot muri chiar de la un singur pahar cu lichid contaminat. Si in cazul persoanelor adulte pot fi fatale chiar si cantitatile mici de nitriti, dar efectul apare in timp".
La nivelul Uniunii Europene, valoarea limitei pentru nitrati si nitriti in apa potabila este de 50 de miligrame pe litru. Este contestata insa de medici, in opinia carora aceasta valoare este mult prea ridicata, mai ales pentru sugari si copii. Romania a preluat si ea pragul impus de UE si astfel s-a ajuns la situatia in care majoritatea apelor imbuteliate de pe piata ajung sa contina potrivit ultimelor teste chiar si 20 – 22 mg/l nitrati si nitriti, limita considerata de specialisti mult prea mare, mai ales in conditiile in care este consumata zilnic de copii.
Concentratia destul de mare de compusi chimici din apa imbuteliata este cu atat mai discutabila in Romania cu cat, potrivit specialistilor Ministerului Mediului, aproximativ 2.000 de localitati (cele mai multe din judetele Suceava, Neamt si Vrancea) au panza freatica poluata cu nitrati si nitriti.