Fațetele dentare sunt o metodă eficientă folosită în lumea stomatologiei, de obicei în scopuri estetice. Acestea se atașează de partea din față a dinților și sunt capabile să modifice, printre altele, lungimea și forma dinților.
Când merită să optezi pentru fațete dentare? Și când nu se pot folosi?
Montarea fațetelor este o procedură la granița dintre protetică și stomatologia estetică, astfel că indicațiile pentru acest tip de corecție sunt foarte diverse.
Exemple de indicații pentru fațete:
- corectarea decolorărilor,
- corectarea formei unui dinte sau a mai multor dinți,
- eliminarea diastemei (decalaj interdentar),
- alinierea dinților strâmbi sau crăpați.
De asemenea, fațetele pot îndepărta eficient toate elementele inestetice ale dinților. Despre acestea, merită să știi că, în funcție de starea dinților tăi, pot fi plasate fie pe un singur dinte, fie pe toți. Înainte de procedură, uneori se efectuează șlefuirea dinților, dar acest lucru nu este întotdeauna necesar. Tot planul de intervenție se stabilește în cabinetul de stomatologie, alături de medicul specialist.
Montarea fațetelor, ca orice procedură dentară, are și contraindicații. Nu se folosesc, printre altele, în cazul anumitor nereguli ocluzale și bruxism (scrâșnire patologică a dinților). Fațetele nu se aplică pe dinții care au fost afectați de carii avansate sau pe cei care au o mulțime de obturații. Bolile gingiilor, cum ar fi parodontita și dinții slăbiți, sunt, de asemenea, probleme ce descalifică această intervenție.
Ce sunt mai exact fațetele dentare?
Dacă dorești să îți îmbunătățești zâmbetul, fațetele dentare sunt o alegere excelentă. Acestea sunt suprapuneri subțiri plasate pe partea din față (vizibilă) a dintelui.
Ele pot fi folosite pentru a corecta o gamă largă de probleme de estetică dentară, cum ar fi:
- decolorarea dinților care nu pot fi albiți,
- dinți ciobiți,
- dinți strâmbi sau diformi,
- spații neuniforme sau un spațiu mare între dinții frontali superiori.
Aceste componente pot fi realizate din porțelan, material compozit, acril sau ceramică. Cea mai frecventă alegere a pacienților sunt variantele de fațete dentare din ceramică, pe care pacienții le preferă datorită durabilității și rezistenței la decolorare, dar și a aspectului natural pe care îl asigură.
Dacă un dinte este rupt sau ciobit, este posibil să fie montată doar o fațetă, dar mulți oameni aleg tratamentele cu aplicare a 6 până la 8 fațete pentru a obține un zâmbet uniform și simetric. Cel mai adesea, fațetele sunt plasate pe dinții frontali superiori, la urma urmei, acestea sunt cele mai vizibile atunci când zâmbesc.
Sunt permanente fațetele dentare?
Fațetele sunt soluții de estetică dentară pe termen lung, însă durata lor de utilizare este influențată de modul în care sunt îngrijite. Își pot păstra aspectul impecabil 10 sau chiar 20 de ani, însă este important ca pacienții să respecte măsurile de igienă orală și să nu sară peste controalele stomatologice. Obiceiurile alimentare influențează și ele durata de viață a fațetelor dentare, pacienții ar trebui să evite să consume alimente dure, precum fistic, alune, nuci, etc.