Un studiu arata ca barbatii care au copii la o varsta inaintata ii expun la mai multe boli genetice rare, cum ar fi neurofibromatoza, achondroplastia, schizofrenia sau autismul.
In jurul varstei de 40 de ani tatii baietilor autisti sunt de sase ori mai des intalniti decat in categoria celor de 20, 30 de ani. In ceea ce priveste fetele autiste, tatii varstnici sunt de 17 ori mai multi. Cercetatorii au descoperit ca autismul apare ca urmare a unor mutatii genetice rare, numite novo, care nu sunt mostenite, dar apar in procesul de conceptie. Tatii le transmit copiilor de patru ori mai des decat mamele si riscul pentru un tata sa induca acest tip de mutatie creste odata cu varsta.
Oamenii de stiinta sustin ca puterea de transmitere se datoreaza spermatogenezei. Aceasta are loc plecand de la celulele germinale, spermatogonii, care dau nastere la noi spermatozoizi, prin diviziuni succesive. Dupa zeci de diviziuni celulare, spermatozoizii acumuleaza un numar de mutatii, unele putand fi la originea unor boli, printre care si autismul.
Datorita faptului ca respectivele spermatogonii ale barbatilor in varsta trec prin mai multe diviziuni, pe masura ce imbatranesc, acesti tati prezinta un risc mai crescut de a transmite mutatii genetice copiilor.
Sursa: Daily Mail