Celulele ar putea fi învățate să lupte împotriva cancerului! – această descoperire revoluționară ar putea pune capăt unei maladii de care suferă milioane de oameni. Tratamentul personalizat a fost aprobat, deocamdată, doar pentru două tipuri de cancere hematologice – leucemia acută limfoblastică la copil și adultul tânăr și limfomul cu celulă mare B. Institutul Clinic Fundeni din București aplică acest gen de tratament, în premieră, începând din acest an.
Alina Tănase este medicul care a adus în premieră în România și transplantul de celule stem hematopoietice și a dezvoltat în secția pe care o conduce la Institutul Clinic Fundeni, un centru de transplant medular la standarde occidentale. De anul acesta, în secția de la Institutul Fundeni condusă de prof. dr. Alina Tănase, pacienții cu leucemie acută limfoblastică (copii sau adulți tineri) și cei cu limfom cu celulă mare B au acces, în premieră în România, la terapiile celulare CAR-T.
Spre deosebire de terapiile oncologice convenționale sau inovative, terapiile celulare reprezintă o metodă de tratament care folosește capacitatea sistemului imun de a recunoaște și a distruge celulele tumorale.
Cum funcționează tratamentul revoluționar cu propriile celule
- ,,Ceea ce este nou la această terapie pentru cancer este că vorbim despre celulele proprii ale pacientului – le recoltăm, sunt celule vii, le trimitem într-un laborator unde sunt modificate genetic astfel încât să aibă, pe suprafață, un antigen chimeric, iar în momentul în care sunt modificate astfel încât acest receptor să fie pe suprafața lor, receptorul se leagă exact de celula malignă. Și atunci, vorbim despre un prototip de terapie personalizată. Aceste celule se întorc ca medicament, dar un medicament doar pentru pacientul respectiv. Acest medicament nu poate fi administrat altcuiva, este strict tratamentul personalizat al pacientului despre care vorbim – am recoltat limfocitele lui, de fapt celulele imune, cele care luptă împotriva cancerului, sau dus într-un laborator unde au fost modificate pentru a ținti exact celulele de cancer și s-au întors, sub formă de medicament, într-o perfuzie de câțiva mililitri, iar în momentul în care sunt infuzate, se lipesc de celulele tumorale și le distrug”. explică doctorul Alina Tănase
Această nouă terapie a fost aprobată în Statele Unite din anul 2017, iar în Europa din 2018.