Expresia”un mar pe zi tine doctorul la distanta” a fost initial un slogan de marketing visat de producatorii americani de mere de la inceputul secolului 20. Merele sunt o sursa buna de fibre. Fibrele solubile care se gasesc in mere, se dizolva in stomac, formand un gel vascos. Acest gel incetineste rata de zahar care intra in fluxul sanguin si mentine nivelul de energie constant.
Departamentul de Sanatate din SUA recomanda ca adultii sa consume 18 g de fibre pe zi. Coaja, care contine fibre insolubile, are cea mai mare concentratie pentru a lupta impotriva bolilor flavonoide si polifenolilor. Prin stoarcerea merelor nu se modifica continutul de vitamine, desi se pierd o multime de fibre. Otetul de cidru de mere a fost mult timp folosit ca un tonic medicament popular. De asemenea, merele sunt bune pentru dantura.
Un studiu britanic a demonstrat faptul ca cine consuma cel putin 5 mere pe saptamana, “detine” plamani mai puternici si sanatosi, marul avand un rol temeinic de a reduce riscul aparitiei bolilor respiratorii. Marul este cel care injumatateste riscul aparitiei bolilor pulmonare grave. Prin continutul nutritiv de care dispune, marul devine unul dintre cei mai buni aliati ai dietelor: nu au multe calorii, nu cresc deloc colesterolul, se digera rapid in comparatie cu alte alimente si dau senzatie de satietate.