După ce mulţi ani a fost tratat ca o simplă membrană, popularul ,,prapur” a fost declarat organ în sine. De astăzi înainte se numeşte mezenter și are acelaşi statut ca inima, rinichii sau plămânii.
Mezenterul este o membrană situată în sistemul nostru digestiv, care leagă intestinul de pereții abdominali. Are un fel de rețea de vase venoase care face legătura cu arterele principale ale abdomenului și intestinului. Această nouă clasificare, ca organ, ar putea schimba multe lucruri în prevenirea și tratarea anumitor boli digestive și abdominale.
Unii specialiști sunt de părere că rolul mezenterului a fost subestimat în apariția unor boli precum diabetul sau boala Crohn (o maladie inflamatorie cronică a sistemului digestiv) și în general a tuturor tulburărilor de metabolism.
Rolul de „ancoră” al mezenterului contribuie la menținerea tuturor elementelor sistemului intestinal la locul lor. Pe de altă parte, mezenterul are și un rol de „feeder” – asigură vascularizarea intestinului subțire și a unei părți din intestinul gros prin artera mezenterică, aflată în mezenter. În fine, organul are și un rol de depozitare. Este o membrană care participă la acumularea grăsimii abdominale în corp.
Considerat, prin urmare, organ, mezenterul poate fi studiat de-acum ca atare. Prima consecință: „Biblia” anatomiei umane, cartea „Gray’s Anatomy” (da, cea care a inspirat titlul celebrului serial american) a fost actualizată imediat după această descoperire. Mezenterul este inclus acum în lista sa de organe.