Spitalul Vedea ar putea avea o capacitate de cazare mai mare pentru pacienții care suferă de afecțiuni psihice. Este o veste excelentă pentru români, într-un context în care cel puțin jumătate din populație are simptome care le recomandă măcar pentru un control psihologic de rutină, și cel puțin jumătate din clasa politică ar avea nevoie de un spital dedicat.
,,Era nevoie să ne mărim capacitatea. Am depus spre finanțare un proiect pentru spitalul Vedea, cu 200 de locuri moderne, cu secții cu infrastructură modernă, cu recuperare și fizioterapie. Dacă dă Dumnezeu să-l facem ar fi minunat, că e mare nevoie!” a declarat managerul Spitalului de Psihiatrie de la Vedea.
Aceasta face, însă, o precizare importantă: ,,Să știți că e rezervat jumătate!”
În România, prevalenţa tulburărilor mintale şi de comportament aproape s-a dublat în ultimii 10 ani, ajungând de la 1.566 de cazuri diagnosticate la suta de mii de locuitori în anul 2012, la 2.890 de cazuri la suta de mii de locuitori în anul 2021, potrivit datelor INSP. Potrivit medicului psihiatru Gabriel Diaconu, aproximativ șase milioane de români trăiesc cu boli psihice. Cei mai mulți suferă de depresie, circa două milioane. Totodată, avem peste un milion de persoane dependente de alcool în România, dar și sute de mii de persoane care trăiesc cu tulburări ale gândiri. De asemenea, aproximativ 22.000 de copii şi adolescenţi din România suferă de afecţiuni psihice, potrivit Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti.