Astăzi, începând cu ora 11.00 va începe proba scrisă pentru ocuparea posturilor vacante de director si director adjunct în grădinițe, școli si licee. Testul grilă pe care candidații îl au de rezolvat în cele două ore de examen, a fost elaborat de Ministerul Educației. Prin acest test Ministerul vizează evaluarea competențelor manageriale ale candidaților și a aptitudinilor cognitive.
La nivel national procentul de înscriere pentru funcția de director a fost de 101,77%, iar pentru funcția de director adjunct de 92,30%. Au rămas vacante 1093 posturi de director și 132 de director adjunct. La proba scrisa de astăzi sunt așteptați 6 502 candidați pentru postul de director și 2 257 pentru director adjunct.
Tot astăzi, membrii comisiilor de concurs vor evalua testul-grila, după expirarea timpului de examen. Evaluarea se va face în prezența candidaților și a doi martori aleși de succesiv de candidați. Rezultatele acestei probe nu se contestă.
Calendar:
- 12 octombrie 2016 – Proba scrisă
- 17 octombrie 2016 – 17 noiembrie – Interviul şi evaluarea CV-ului
- 18 noiembrie 2016 – Afişarea rezultatelor concursului
- 21-23 noiembrie 2016 – Depunerea contestaţiilor
- 24 noiembrie 2016 – 9 decembrie 2016 – Soluţionarea contestatiior şi afişarea rezultatelor finale
- 16 decembrie 2016 – Validarea în consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar a rezultatelor finale şi transmiterea acestora la minister
Concursul are două etape, una naţională şi una locală:
I. O proba scrisă, la nivel naţional, care constă în rezolvareaa unui test–grilă, cu subiecte elaborate de minister. Vor fi evaluate aptitudinile cognitive şi competenţele manageriale ale candidaţilor, ambele cu o pondere de 50%. Timp de lucru: maximum 120 de minute
II. Două probe la nivelul comisiilor judeţene şi cu monitorizarea observatorilor desemnaţi de minister:
- analiza CV-ului – realizată în plenul comisiei de concurs, în prezenţa candidatului, prin acordarea de puncte potrivit criteriilor şi punctajelor prevăzute de metodologie şi pe baza documentelor din dosarul de înscriere caredovedesc cele afirmate în CV;
- interviu în faţă comisiei de concurs – în care se apreciază scrisoarea de intenţie, calitatea şi susţinerea de către candidatia ofertei manageriale şi a unui plan operaţional pentru un an. Desfăşurare: maximum 30 de minute
Toate probele sunt obligatorii.
Pentru fiecare proba de concurs punctajul maxim este de 50 de puncte, iar punctajul minim de promovare a probei este de 35 de puncte. Sunt declaraţi "admişi" candidaţii care au realizat un punctaj de cel puţin 35 de puncte pentru fiecare proba şi din cumularea punctajelor celor trei probe de concurs, un punctaj total de cel puţin 105 puncte.
Este declarat "promovat" la concurs, candidatul "admis" care a obţinut cel mai mare punctaj total. În cazul egalităţii de punctaj, este declarat "promovat" candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba scrisă.
Dacă şi în această situaţie egalitatea se păstrează, pentru unităţile de învăţământ cu filiera tehnologică, este declarat "promovat" candidatul care este de specialitate: inginer, economist, medic etc., după caz, iar lafiliera vocaţională, cel care are specialitatea corespunzătoare profilului predominant al unităţii de învăţământ, iar pentru celelalte unităţi de învăţământ este declarat "promovat" candidatul care a realizat cel mai marepunctaj la proba de interviu.
Dacă şi în această situaţie egalitatea persistă, este declarat "promovat" candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba de evaluare a Curriculumului Vitae.