Cercetarea în domeniul cancerului este unul dintre cele mai explorate domenii în tehnologia medicală, deoarece cancerul rămâne una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Chiar dacă există tratamente disponibile pentru cancer, acestea sunt destul de solicitante pentru organism și nu sunt întotdeauna eficiente.
Dar, dacă o mare parte din acest lucru ar putea fi evitat prin detectarea timpurie, folosind un test simplu, neinvaziv?
A încercat să vină cu o soluție de acest fel, cu mai bine de șase ani în urmă, după 12 ani de cercetare, românca Raluca van Staden. Ea a dezvoltat un aparat ce depistează semnele tumorale în șase minute. Descoperirea cancerului din sange in numai cateva minute avea sa le aduca Ralucai si sotului ei premiul PROINVENT, trei medalii de aur si numeroase premii speciale internationale, la saloanele de la Geneva, Bruxelles si Moscova. Cel mai important premiu a fost Trofeul de Aur al Organizaţiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuală, la categoria „ cea mai bună femeie inventator” – Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva.
Cu toate acestea, publicațiile internaționale prezintă ca o mare noutate faptul că se fac studii promițătoare în acest sens, fără nicio referire la românca noastră. Într-un articol publicat astăzi, site-ul futurism.com prezintă astfel stadiul acestor cercetărilor care urmăresc depistarea timpurie a cancerului:
“Cercetatorii de la Centrul de Cancer Memorial Sloan Kettering si compania de genomologie Grail se apropie de dezvoltarea unei astfel de proceduri.
Potrivit unui studiu publicat in Journal of Clinical Oncology si prezentat sambata la reuniunea anuala a Societatii Americane de Oncologie Clinica (ASCO), o tehnologie de depistare a cancerului cu ani inainte ca simptomele sa se manifeste, începe sa obtina rezultate promitatoare și a intrat și într-un studiu de fezabilitate. Această tehnologie, denumită biopsie lichidă, scanează sângele pentru a detecta urme ale ADN-ului în cazul tumorilor – sau a ADN-ului tumoral circulant.
Descoperirile noastre arata ca secventierea ADN-ului tumoral este posibila si poate furniza informatii nepretuite pentru luarea deciziilor clinice, fara a fi nevoie de mostre de tesut tumoral ", a declarat cercetatorul Pedram Razavi.
Pentru test, cercetatorii au trebuit sa se bazeze pe esantioane de 124 de celule metastatice pulmonare, de san si de cancer de prostata luate din sange si din tesuturile unor pacienti aflați în acestă fază a bolii. Scanând pentru 508 mutații genetice diferite, au detectat 864 modificări genetice în probele de țesut și 73% din acestea s-au găsit și în sânge.
Cel puțin o mutație a fost reperată atat in tesut de cancer si probe de sange la 89% dintre pacienti, detectarea cancerului de âan reusind 97 % dintre cazuri.
Analiza noastra combinata a ADN-ului din sângele fără celule canceroase si a ADN-ului celulelor albe din sange permite identificarea ADN-ului tumoral cu sensibilitate mult mai mare, iar secventierea profunda ne ajuta sa gasim acele fragmente rare ale ADN-ului tumoral", a explicat Razavi in interviul pentru Medical Xpress.
Această biopsie lichidă este atât de promițătoare încât Grail – care este finanțat de cei ca Jeff Bezos și Bill Gates – susțin acest proiect. Deși nu este primul studiu pentru a explora potențialul de detectare a cancerului prin teste de sânge, acesta a generat 100 de ori mai multe date, decât alte tehnici de secvențiere, au spus cercetătorii pentru Reuters.”