Pe parcursul lunii noiembrie, Primăria orașului Mioveni în parteneriat cu SC Financiar Urban SRL și Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni SRL desfășoară în școlile și liceele din oraș campania “Colectează selectiv! Implică-te și tu!”, un demers ce își propune educarea și responsabilizarea elevilor în spiritul protecției mediului, dar și colectarea de deșeuri reciclabile.
În proiect vor fi implicați sute de elevi, din ciclul primar, din cadrul Liceului Teoretic “Iulia Zamfirescu”, Școala Gimnazială “Liviu Rebreanu” și Școala Gimnazială “George Topârceanu” din Mioveni.
Elevii vor beneficia de informații utile privind aspecte de comportament ecocivic, vor fi antrenați în acțiuni ce au drept scop protejarea mediului de viață urban și de a forma cetățeni responsabili și preocupați de protejarea mediului.
O altă componentă a campaniei se referă la aplicarea practică a cunoștințelor acumulate, aceștia trebuind să precolecteze selectiv deșeuri la nivelul unităților de învățământ, la finalul campaniei urmând să fie premiate școlile care au colectat cea mai mare cantitate de deșeuri reciclabile.
Acestei campanii s-a alăturat și societatea nostră, cea care anul trecut a dat startul unei campanii ce viza responsabilizarea populației cu privire la una dintre cauzele poluării mediului înconjurător – uleiul alimentar uzat aruncat la canalizare, sau chiar direct în natură. Uleiul este unul dintre cele mai toxice deșeuri produse în gospodărie, dar care poate fi valorificat, așa că trebuie și putem să îl colectăm, așa cum procedăm cu hârtia, sticla sau plasticul.
Educația este crucială, iar copiii, de cele mai multe ori, duc acasă obiceiurile bune, așa că vom fi și noi prezenți la orele de curs pentru a le împărtăși elevilor informații despre acest poluator. Totodată, dorim înființarea a noi puncte de colectare a uleiului uzat, în momentul de față singurul punct amenajat în oraș fiind cel de la Piața Agroalimentară Dacia. Aruncarea uleiului uzat la scurgere afectează rețeaua de canalizare și funcționarea stației de epurare. Impactul îl resimțim în primul rând noi, operatorul, de aceea este nevoie de o informare continuă a populației, pentru că succesul unor sisteme de reciclare se bazează aproape în întregime pe sprijinul venit din partea utilizatorilor săi, fiecare dintre noi.