Martea viitoare, Curtea Constitutionala va lua in discutie sesizarea formulata de 53 de parlamentari PNL privind legea salarizarii unitare pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea, judecatorii constitutionali urmand sa solutioneze si contestatia opozitiei fata de Legea educatiei, asumata de Executiv.
Senatorii liberali au contestat incalcarea normelor constitutionale privind procedura dae legiferare a legii privind salarizarea prin asumarea raspunderii Guvernului. Liberalii sustin ca Guvernul nu-si poate angaja raspunderea asupra unui proiect de lege oricand, oricum si in orice conditii, Executivul neputandu-se substitui Parlamentului in activitatea de legiferare.
Deputatii opozitiei invoca mai multe articole din lege care ar incalca prevederile Constitutiei, majoritatea referindu-se la invatamantul in limbile minoritatilor nationale, la autonomia universitara, la incompatibilitatile impuse rectorilor si la modul de reglementare a patrimoniului unitatilor de invatamant particular si confesional, despre care semnatarii afirma ca ar institui o nationalizare. In sesizarea inaintata de Mircea Geoana, presedintele Senatului sustine ca procedura de adoptare a acesteia a fost neconstitutionala.
Mircea Geoana invoca si decizia plenului reunit al Camerei Deputatilor si Senatului din data de 14 decembrie 2010, de a considera legea mentionata ca fiind adoptata prin procedura angajarii raspunderii, argumentand ca astfel legea se plaseaza in afara oricaror reguli procedurale constitutionale si regulamentare, iar in mod special sa afla in afara regulilor constitutionale prevazute in ceea ce priveste angajarea raspunderii Guvernului.