,,Sunt o visătoare incurabilă, care crede în vise și în povești. Viața m-a învățat să cred că fiecare vis se poate împlini." – se descrie Claudia Groza, autor de cărți pentru copii. Și pentru că dorește să transmită celor mici măcar un strop din dragostea ei pentru cărți, astăzi s-a aflat la Școala Nr. 13 ,,Mircea cel Bătrân" din Pitești. Elevii unei clase pregătitoare și a două clase I au fost entuziasmați să stea față în față cu autoarea și să discute lejer despre povești: despre personajele preferate sau despre cum și de unde vine inspirația atunci când scrii o poveste.
A fost în egală măsură și o oră de… educație fizică, întrucât cei mici au stat mai mult cu mânuțele pe sus, dornici să afle cât mai multe lucruri, sau să împărtășească impresii despre poveștile preferate.
Claudia Groza a condus întreg dialogul într-un mod cât se poate de antrenant, i-a captivat cu o scurtă povestioară care să le deschidă dragostea pentru lectură, iar la final a încheiat cu Școala ,,Mircea cel Bătrân" un parteneriat în urma căruia urmează să realizeze mai multe ateliere de promovare a lecturii și a creativității.
Obiectivele propuse sunt concepute pentru a veni în ajutorul și dezvoltarea personală a elevilor. Ce își propun organizatorii?
*Să descopere meseria de scriitor și pe cea de ilustrator;
*Să prețuiască valoarea cărții, deoarece drumul cărții de la scriere până ajunge în mâinile cititorului este foarte lung; mulți oameni muncesc până ce cartea este gata;
*Să se evidențieze importanța lecturii: relaxare; dezvoltarea imaginației și a creativității; înțelegerea emoțiilor proprii, dar și pe ale altora; antrenarea memoriei, atenției, concentrării; îmbogățirea vocabularului cu noi cuvinte; descoperirea de valori precum: cinstea, omenia, binele; învățarea unor metode de a depăși fricile și timiditatea; pregătirea pentru diverse situații din viață (eșec, dezamăgire, despărțirea de un bun prieten, etc); lărgirea orizonturilor și a culturii generale; descoperirea unor noi culturi și tradiții; stârnirea poftei de cunoaștere.
*Obișnuirea copiilor de a citi zilnic câte o poveste;
*Deprinderea de a ține un jurnal de lectură, în care să noteze personaje, expresii frumoase, ce au învățat din cartea/povestea citită;
*Încrederea în propiul talent;
*Să aibă o bibliotecă proprie;
*Să aibă abonament la o bibliotecă locală;
*Să organizeze întâlniri de lectură periodice, într-un club de lectură, unde pot schimba impresii despre cărți, unde pot face împrumuta cărți între ei.
Fiecare atelier de lectură va avea ca invitat un scriitor, un ilustrator, un editor sau poate chiar un cititor de cursă lungă, ba chiar va oferi micuților idei de antreprenoriat.
Claudia Groza despre… Claudia Groza
Pentru cei care doresc să o cunoască mai bine pe autoare, autoportretul pe care și-l face este mai mulot decât sugestiv:
,,Am iubit dintotdeauna povestile si cartile. M-au insotit de mica, fiindu-mi prieteni de nadejde. Apoi, mi-au placut de cand ma stiu copiii si am devenit profesor de biologie. Peste ani, imi doream sa bucur un numar mare de copii si sa le ofer cadouri. Nu orice cadouri! Unele pentru suflet si minte.
Asa au luat nastere primele povesti pentru copii. Ele au inceput sa calatoreasca in cateva orase din țara, prin intermediul atelierelor pe care le organizam. Imi placea sa le observ stralucirea din ochi, zambetele de fericire si dorința de a fi mai increzatori, mai puternici, mai veseli. Privindu-i cu atenție, am ințeles ca fiecare este UNIC, avand propria poveste.
Astfel am demarat proiectul POVESTI PERSONALIZATE in iunie 2011. Am invațat multe de la oameni si experiența lor de viața, iar pasiunile si sentimentele, prietenii si cei dragi, au devenit povesti minunate, care au calatorit prin toata țara si chiar peste hotare.
Hotarata sa ajung la sufletele cat mai multor copii am realizat blogul cu povesti, Povestile Lizei. De aici, o parte din povesti au ajuns in manuale scolare si reviste pentru copii (de exemplu, revista DOXI).
Iubind atat de mult copiii, in ianuarie 2016 am fost binecuvantata cu doi copii: gemenii Ana Melania si Horia Ioanid. Acum am o sursa permanenta de inspirație!
Odata cu ei revin la copilarie, la joaca si joc!"