Adrian Curaj, noul ministru tehnocrat al Educaţiei, este probabil un tip afon. Un tip care urăşte muzica din toţi ficaţii, motiv pentru care vrea să o scoată şi din programa şcolară sau cel puţin să o reducă la minimul o oră pe săptămână.
Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică trei variante de programe pentru învăţământul gimnazial. Una dintre acestea propune scoaterea orelor de muzică din programă, iar celelalte două – câte o oră pe săptămână.Societatea civilă nu susţine această măsură, ci din contră, spune că orele de muzica îi educă pe elevi.
O serie de personalizăţi ale lumii muzicale au declanşat o campanie sub sloganul ,,Da pentru Ora de muzică”.
,,Suntem convinși că asimilarea unor concepte muzicale în gimnaziu nu înseamnă automat transformarea copiilor în muzicieni și nici nu presupune forţarea acelora mai puțin talentați. Orele de muzică înseamnă apropierea elevilor de artă în general, atât de puțin pusă în valoare de către programa actuală din învățământul preuniversitar. Aceste ore deschid orizontul celor mici în etapa cea mai importantă a formării lor ca indivizi, trezindu-le apetitul și către alte forme de artă – teatru, dans, film. Muzica, de fapt, are chiar acest rol de liant între multiple arte, iar cunoștințele și sentimentele acumulate pe parcursul orelor din gimnaziu influențează în mod decisiv tinerii în formarea lor ca indivizi, responsabilizându-i și oferindu-le noi perspective în viață.
Observăm, de asemenea, cum sistemele de educație din alte părți ale lumii pun mare accent pe muzică. De curând, președintele Barack Obama a semnat o lege, trecută în unanimitate prin Congresul american, conform căreia, pentru prima dată peste Ocean, muzica este considerată materie esențială în educație. Cercetări unanime au demonstrat fără tăgadă rolul esențial pe care-l are muzica asupra dezvoltării armonioase a fiecăruia dintre tineri, iar țările nordice, renumite pentru sistemele educaționale de top, pun mare accent pe predarea muzicii în școli, atât ca teorie, cât şi ca practică.” scriu cei de la Corul Madrigal, nume de referinţă în muzica românească.