Masurile care, potrivit ministrului Daniel Funeriu, ar trebui sa „eficientizeze sistemul de invatamant si cheltuirea banilor publici”, au adus neliniste in cancelarii. Daca masurile propuse de minister vor fi aplicate, profesorii din fruntea scolilor spun ca vor alege predarea, nu functia de conducere.
Ministerul Invatamantului a mai gasit o gaselnita pentru eficientizarea sistemului, astfel, pe langa faptul ca dascalii au fost obligati sa intre in concediu fara plata in decembrie anul trecut, au primit ca o lovitura de ciocan noi vesti proaste. Astfel, directorii si adjunctii lor trebuie sa stea la catedra, in medie, noua ore saptamanal, in conditiile in care, pana acum, aveau intre zero si sase ore, iar dascalii cu vechime trebuie sa predea cu doua ore in plus pe aceiasi bani.
Activitatea manageriala a directorilor prinsi, de dimineata pana seara, in sedinte si audiente sau cu intocmirea de documente, se pare ca este prea putin pentru acestia, ca ar trebui sa stea la catedra mai mult, dupa noile masuri aplicate de minister .
„Responsabilitatile mele ca director sunt relatia cu personalul, cu cadrele didactice, rezolvarea problemelor de discipli na ale elevilor, relatia cu inspectoratul. Merg la sedinte, la consiliul de administratie, iar la sfarsitul zilei, cu tolba plina de hartii, ajung acasa si fac statistici, situatii, chestiuni de orientare scolara, protectia muncii”, enumera directoarea unei scoli din Capitala indatoririle pe care le are.
„Am mai avut de gestionat si problema cu gripa, avem programul afterschool si «A doua sansa», care se desfasoara si sambata, iar de multe ori trebuie sa fiu prezenta”, adauga aceasta. „Cine s-a gandit la aceasta solutie nu-si imagineaza ce inseamna sa fii director. Le propun celor din minister un schimb de joburi pentru o zi macar, sa inteleaga exact” adauga profesoara, care preda biologia, patru ore pe saptamana.