Paralizia a fost considerată a fi o condiție permanentă, marcată de ruperea semnalelor între creier și măduva spinării. Dar, în ultimii ani, o mai buna intelegere a legăturilor neuronale ale creierului a permis oamenilor de știință să spere că această condiție permanentă poate fi într-adevăr înlăturată prin restabilirea circulației semnalelor în zonele pierdute. Acum, cercetatorii au facut un pas inainte: Un nou dispozitiv minuscul, fără fir, implantat într-o maimuță paralizată, i-a redat controlul asupra zonelor paralizate anterior ale picioarelor sale, permițându-i să meargă din nou. Acest succes reprezintă o evoluție care îndreptățește speranța că astfel de dispositive vor funcționa și pentru oameni.
Atunci când o persoană paralizează, cele mai multe legături neuronale, care ajută muschii transmițând semnalele pentru a se mișca, sunt rupte. Acest lucru împiedică creierul să trimită semnale de mișcare către anumite grupe musculare. In noul studiu, cercetatorii au implantat dispozitive wireless mici in creierul a două maimute, care au fost paralizate intenționat. Fiecare maimuță a pierdut capacitatea de a mișca un picior din spate. Dispozitivul înregistrează semnalele electrice emise de cortex pentru mișcare și transmite către un computer. Computerul traduce apoi aceste semnale într-o limbă pe care electrozii – conectați la un grup de neuroni din maduva spinarii – ar putea-o înțelege. Rezultatele acestui experiment au fost publicate de curând în revista Nature.
După cum se vede în acest video, maimuțele au putut să-și miște picioarele paralizate în conjuncție cu celelalte patru, realizând deplasarea. Și, spre deosebire de alte tehnologii similare care au nevoie de un fir pentru a se conecta la un computer, această nouă tehnologie este complet fără fir. Maimuțele au purtat un rucsac, în care se află computerul ce interpretează și trimite semnalele de la și dinspre creier.
Acest succes este doar una dintre mai multe realizări făcute în ultimii ani, oamenii de știință continuă să înțeleagă mai bine modul în care semnalele electrice din creier permit mișcarea. Noul dispozitiv are avantajul că consolidează întreaga conexiune de rețea neuronală între creier și măduva spinării.
În ciuda acestui success, munca pentru crearea unei interfețe adecvate creier-calculator pentru om este departe de a fi completă. Sistemul folosit aici are succes pentru a permite mișcări musculare mai largi, cum ar fi mutarea un picior pentru deplasare, dar pentru mișcări mai fine, cum ar fi o mică schimbare de direcție sau care să permită unei persoane să se echilibreze, mai e nevoie de evoluție în cercetare. Oricum, dispozitivele wireless și-au dovedit eficiența.
sursa: www.popsci.com