Aflăm uneori despre entuziaști ai unor științe de graniță autohtoni care, uneori, îi lasă cu mult în urmă pe cei din Silicon Valley. Menționez aici doar cazul recent al celor din Cluj (un Silicon Valley românesc) – cu noua lor tehnologie de conectare la rețeaua globală – care lasă în urmă giganți consacrați, atunci când ne referim la inovație.
Este oare și cazul tânărului Gheorghe Dobrescu, argeșean din Câmpulung Muscel? Timpul ne va da cu siguranță un răspuns în acest sens. Ne-am gândit să oferim publicului avizat și nu numai o avanpremieră a unui proiect care poate revoluționa modul în care se poate asculta muzica. Cel puțin acesta este scopul proeictului…
Cine este Gheorghe Dobrescu?
Gheorghe Dobrescu este student la Facultatea Politehnică Bucureşti, de loc din Câmpulung Muscel, printre altele pasionat de muzică. Foarte, aș putea spune…
Am citit despre proiectul tău pe dobresculaboratories.blogspot.ro și trebuie să le spunem cititorilor că acesta este și motivul pentru care ți-am solicitat interviul. De unde vine preocuparea pentru ingineria sunetului?
Lucrez la un proiect pentru redarea fișierelor audio cu o precizie sporită, care poate crea o experienţă nouă din punctul de vedere al utilizatorului. Tehnologiile dezvoltate pentru acest proiect reprezintă şi bazele lucrării mele de doctorat. Utilizând zilnic soluţii de redare a fișierelor audio, înţeleg modul în care pot fi îmbunătăţite acestea.
Preocuparea mai vine și din experienţa pe care o am în lucrul cu software-urile dedicate redării muzicii. Am avut curiozitatea să utilizez soluţii care aveau o calitate a sunetului superioară, mai apropiată de realitate. Lucru care m-a motivat să studiez metodele prin care se poate obţine această calitate şi cum se poate îmbunătăţi.
Cunoştinţele în matematică mi-au ghidat drumul către dezvoltarea unui algoritm care poate genera dintr-un fișier audio CD, unul de rezoluţie înaltă.
Ulterior am început să lucrez la dezvoltarea unui algoritm pentru redarea cu fidelitate sporită a tranzitoriilor. Utilizarea filtrelor de tip FIR a venit natural, împreună cu restul ideilor (n.r. aceste detalii tehnice se pot consulta pe site-ul dedicat proiectului, dobresculaboratories.blogspot.ro).
De ce un nou player audio (software) când piaţa este deja suprasaturată de acest tip de software? La ora actuală sunt sute de playere dezvoltate inclusiv pentru platformele mobile.
Din punctul meu de vedere, piaţa nu este suprasaturată. Există, într-adevăr, câteva soluţii foarte bune, care deţin un segment important din piață. Motivele pentru care încerc să construiesc un nou player ar fi costul, interfaţa cu utilizatorul, calitatea sunetului, gradul de dificultate în instalare şi utilizare, compatibilitatea cu anumite configuraţii hardware. Acestea sunt caracteristici care pot fi îmbunătățite în permanență, în cazul oricărui software.
Sunt foarte deschis şi la oportunitatea de a aduce îmbunătăţirile cuprinse în soluţia mea, unui software deja existent. Filosofia din spatele proiectului este ca acesta să aducă un câştig tuturor celor care intră în contact cu el. Utilizatorii se pot bucura de o experienţă superioară, gratuit.
Calitatea creşte şi mai mult prin utilizarea unor soluţii hardware superioare. Producătorii de componente hardware, DAC-uri (Digital Analog Converter), amplificatoare, căşti şi boxe vor avea şi mai multe vânzări, deoarece mai mulţi utilizatori vor fi atraşi de piaţa audiofilă. Chiar şi producătorii de soluţii software pentru redare audio au de câştigat odată cu apariţia programului meu. Recomandarea mea pentru toţi utilizatorii este să încerce toate soluţiile software, pentru a o găsi pe cea ideală. Sper ca acest proiect să nu fie văzut ca un produs competitor ci, mai degrabă, ca un produs auxiliar pentru dezvoltarea pieţei.
Ce face playerul proiectat de tine în plus faţă de cele prezente deja pe piaţă?
Acest player îşi propune să aducă într-un singur pachet mai multe soluții inovatoare. În primul rând, o interfaţă de utilizator nouă, elegantă şi intuitivă. Utilizatorul se va bucura de această soluţie din primul moment în care o întâlneşte. Interfața va oferi şi posibilitatea unor setări avansate pentru entuziaşti.
Prin intermediul acestui player se va putea asculta muzică cu un sound superior, prin utilizarea unor algoritmi de resampling, creaţi de mine, care oferă eficiență şi optimizare, comparativ cu cei deja existenţi. Va fi posibilă transformarea muzicii obişnuite în muzică de înaltă rezoluţie. Va fi compatibil, de asemenea, cu mai multe configuraţii hardware.
Utilizatorii vor avea posibilitatea de a propune noi opţiuni sau abilităţi pentru player, urmând ca eu să le integrez acolo unde este posibil. Playerul va mai oferi: conversia între diferite formate audio, suport pentru DSD (Direct Stream Digital) şi bit perfect (sunet complet nealterat), suport pentru majoritatea formatelor de fişiere audio utilizate. Acest lucru înseamnă suport inclusiv pentru tagging, artă de album.
M-am gândit și la un egalizator, care va fi implementat în aşa fel încât să nu introducă erori de procesare și nu în ultimul rând, la posibilitatea de a regla volumul fără a pierde din detalii şi microdetalii.
Acest software va fi funcţional pe toate platformele sau codul va fi scris doar pentru un anumit OS?
O mare parte din software este scrisă în C# şi portat pentru Mac OS şi Linux, utilizând Mono. Cu toate acestea, anumite părţi din cod sunt scrise în limbaje diferite, în funcţie de scopul fiecărei secțiuni de cod. Utilizatorul îl va putea rula pe orice sistem de operare. Chiar urmează să optimizez software-ul pentru fiecare sistem de operare în parte. Utilizatorul nu va întâmpina dificultăţi în instalare sau rulare.
Legat de portabilitate, vezi ca oportună dezvoltarea unei aplicaţii mobile care să folosească algoritmul tău? Te vei adresa celor două platforme majore, iOS şi Android în cazul în care vei lua în calcul această variantă? Cum vei face acest lucru: aplicaţie hibridă sau nativă pentru fiecare mOS (n.r. sistem de operare pentru platformele mobile) în parte?
Pentru platformele mobile, algoritmii şi arhitectura aplicaţiei vor fi modificate pentru a facilita utilizarea şi a diminua consumul de energie. Pentru iPhone şi Android voi avea două coduri sursă diferite, deoarece trebuie făcute optimizări diferite, care permit utilizarea mai eficientă a resurselor, microprocesorului, memoriei RAM şi, bineînțeles, creşterea calităţii sunetului.
Crezi că acest algoritm poate fi implementat direct pe platforme hardware dedicate ascultării muzicii de înaltă calitate, aşa-zisele sisteme „audiofile”? Şi aici mă refer la o întreagă pleiadă de astfel de sisteme, pornind de la cele high-end, până la playerele mobile.
Proiectul a început şi de la ideea de a oferi un nou nivel platformelor hardware audiofile ale momentului. Cele mai multe optimizări vor fi făcute pentru acestea, însă rezultatele sunt consistente cu orice configuraţie hardware.
Spre exemplu, pentru un DAC (Digital Analog Converter) din gama echipamentelor dedicate audiofililor, care poate să citească şi să utilizeze rate mai mari de 192Khz/24Bit, voi crea şi optimiza algoritmii pentru a putea reda 384Khz/32Bit.
Nu am o listă completă cu produsele care vor primi optimizări separate, însă dacă vreun producător de soluţii hardware doreşte ca eu să optimizez soluţia mea pentru produsul său, este plăcerea mea să o fac. În acest fel, utilizatorii produsului său se vor bucura şi mai mult de acesta prin creșterea vânzărilor şi numărul de clienţi mulțumiți.
Vei dezvolta acest proiect open-source sau ai în vedere o modalitate de monetizare? Te-ai gândit la serviciile site-urilor specializate în crowdfunding?
Am luat în considerare o campanie de crowdfunding, lucru pe care urmează să îl încep în curând. Proiectul foloseşte componente open-source, pentru care voi oferi codul sursă (spre exemplu FLAC oferit de xiph, codecul cel mai popular pentru muzică compresată), dar şi componente care sunt patentate. Metoda de monetizare va fi clasică, prin advertising. În momentul deschiderii software-ului, se vor afișa reclame.
Ca alternativă, voi crea posibilitatea achiziţionării unei licenţe anuale care va oferi utilizatorului posibilitatea de a nu mai afișa reclame. Studiez și posibilitatea utilizării gratuite, deși aici sunt mai multe lucruri de luat în considerare. Trebuie spus că este necesară existenţa acestei metode de monetizare pentru a putea îmbunătăţi şi optimiza software-ul, odată cu apariţia noilor tehnologii.
Dacă vei opta pentru o metodă de monetizare, te-ai gândit și la o colaborare în acest sens cu artişti şi trupe din show-bizz-ul autohton? Eventual cu case de discuri?
Am luat în considerare această opţiune şi aş fi interesat într-o colaborare cu artişti şi case de discuri, indiferent de ţară. Lucrez la o metodă care oferă streaming gratuit pentru muzică în format lossless. Artiştii ar putea câştiga în funcţie de numărul vizualizărilor. În viziunea mea, artiştii câştigă popularitate, facilitându-se în acest mod promovarea unor artişti şi materiale noi. Cred că toată lumea ar avea de câştigat.
Ce proiecte de viitor mai are, dacă are, Gheorghe Dobrescu?
Într-o fază ulterioară voi încerca să optimizez software-ul în aşa fel încât orice PC să poată fi transformat în centru de redare profesională audio, dar utilizat în același timp și pentru alte activităţi. Mă gândesc, de asemenea, că ar fi posibilă îmbunătăţirea calității sunetului din filme prin integrarea algoritmilor mei în acest tip de fișiere.