Consiliul Judeţean Argeş şi Departamentul Savoia, prin serviciile de specialitate şi împreună cu Asociaţia Argeş Solidaire, Asociaţia Pays de Savoie Solidaires – Chambery, Savoie, FRANCE, a organizat în România a doua ediţie a concursului „Prix AlTerre Ado”. Scopul acestui concurs-lectură a fost acela de a apropia tinerii români de plăcerea lecturii franceze contemporane, descoperind tainele cuvintelor odată cu tinerii francezi, cu care au făcut un schimb de experienţă online. Publicul destinat acestei acţiuni de promovare a cărţii şi a lecturii este constituit din tineri cu vârste cuprinse între 12 -15 ani, membri ai bibliotecilor de lectură publică din Pays de Savoie şi din centrele de documentare din judeţul Argeş (elevii Şcolii Gimnaziale „George Topârceanu” Mioveni).
Şcolile participante la acest proiect au fost: Şcoala Gimnazială „George Topârceanu” Mioveni şi College Le Beaufortain Beaufort Franţa, iar parteneri în proiect au fost: Primăria Mioveni şi Biblioteca Orăşenească Mioveni.
Prima ediţie din România a acestui proiect a avut loc în anul şcolar 2013 – 2014 şi a început cu un număr de unsprezece elevi din Şcoala Gimnazială „George Topârceanu”, coordonaţi de dna prof. Victoriţa Ciorobea. Bucurându-se de un real succes, cei implicaţi în proiect l-au continuat şi în anul şcolar 2014 – 2015.
În primul an copiii (atât cei din Franţa, cât şi cei din România) au primit cele şase cărţi intrate în concurs, le-au citit, iar la final au votat cartea care le-a plăcut cel mai mult.
Pe parcursul celor şase luni cât a durat proiectul, copiii au comunicat între ei pe Skipe şi pe email. Astfel, s-au putut vedea şi s-au putut cunoaşte mai bine.
La fiecare întâlnire, vorbeau despre ce le-a plăcut cel mai mult din carţile citite, despre personaje, ba chiar şi-au imaginat şi o altfel de copertă a cărţii. Aşa că, fiecare elev participant a facut o scurtă prezentare (în limba franceză) despre ce i-a plăcut şi despre ce l-a impresionat cel mai mult în carte. Pe lângă acestea, au adresat şi câteva întrebări autorilor cărţilor. Aceste materiale au fost trimise în Franţa la organizatorii proiectului care, la rândul lor le-au înmânat autorilor cărţilor.
Întrucât, elevii români n-au putut participa personal la Forumul de încheiere a ediţiei de anul trecut, au realizat un filmuleţ de prezentare a lor, a oraşului Mioveni şi mai ales a celor mai frumoase locuri din oraş. (La Primărie, în Centrul Civic, la Biblioteca orăşenească, la Centrul Cultural Educativ, la Catedra Sf. Petru şi Pavel dar şi imagini din Uzina Dacia Renault). Acest filmuleţ a fost trimis în Franţa, iar organizatorii au fost atât de impresionaţi de ce au văzut, încât l-au postat pe pagina oficială de Facebook „alTerre ado” cu descrierea „a descoperi sau a redescoperi România!”
În anul şcolar 2014 -2015 s-au făcut din nou întâlniri pe Skype între coordonatorii celor două şcoli, pentru a se pune la punct toate detaliile în vederea unei prime întâlniri pe Skype a copiilor participanţi în proiect. Tot atunci a fost lansată şi provocarea din partea organizatorilor francezi, ca elevii, pe lângă lectură, să participe şi la un concurs francofon „dis-moi dix mots”. Această întâlnire a avut loc la biblioteca orăşenească, iar copiii din România au avut ocazia să-i cunoască şi pe noii colegi de lectură.
În urma activităţilor pe care copiii din Şcoala „George Topârceanu” le-au desfăşurat în cadrul acestui proiect, organizatorii ne-au făcut surpriza de a ne invita să participăm alături de copiii din Franţa, dar şi de cei din Bignona (Senegal) la Forumul de încheiere a acestei ediţii.
Astfel că, în perioada 25 – 29 martie 2015, cei unsprezece elevi ai Şcolii „George Topârceanu” Mioveni au participat, alături de colegii lor francezi de la Colegiul Beaufortain din Beaufort şi de cei din Bignona – Senegal, la manifestările desfăşurate cu ocazia încheierii celei de-a VII-a ediţii a acestui proiect.
După întâlnirea de cunoaştere şi socializare, copiii au participat la o serie de activităţi, cum a fost atelierul de teatru susţinut de actriţa Djamila Zeghbab, cu ajutorul căreia au pregătit texte în limba franceză pentru Festivalul „Cele zece cuvinte ale francofoniei”, texte pe care le-au prezentat pe scena teatrului din Albertville.
De asemenea, au vizionat o piesă de teatru, au vizitat mediateca din Beuafort şi au fost la şcoala colegilor francezi, unde au asistat la ore şi au luat masa împreună.
Elevii din Mioveni au avut parte de o întâlnire foarte importantă, cu dna primar a Cantonului Villard-sur Doron, care s-a bucurat să îi cunoască.
Punctul culminant al acestor manifestări a fost participarea la Forumul de încheiere, desfăşurat în Centre des Congres din localitatea Aix-les-Bains. Aici copiii au participat la un concurs cu întrebări din cărţile pe care le-au citit şi au obţinut locul al II-lea.
În ultima zi, copiii din Mioveni le-au pregătit colegilor lor francezi o serie de surprize: au cântat la chitară, au prezentat scenete de teatru, au dansat dansuri populare româneşti, iar la final şi-au împărţit cadouri.
Această deplasare a elevilor în Franţa le-a dat ocazia să cunoască nu numai istoria şi tradiţiile zonei Savoia (oraşul Albertville, localităţile Beaufort, Hauteluce sau Quiege), dar şi alte oraşe importante din Europa cum ar fi Linz şi Viena (Austria) pe care le-au vizitat în trecere.
Şi pentru toate acestea, copiii, împreună cu profesoara lor coordonatoare, Victoriţa Ciorobea le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de ei şi în mod deosebit domnului primar, Ion Georgescu, cel care i-a încurajat şi i-a sprijinit să poată duce la bun sfârşit acest proiect.
Participând la acest proiect international elevii din Mioveni au făcut o buna imagine a oraşului în Franţa.
Prof. Victoriţa Ciorobea