Meditatiile au devenit o moda tot mai scumpa care antreneaza din ce in ce mai multi elevi si parinti. Pregatirea in particular la disciplinele de examen si nu numai reprezinta practic o a doua scoala pe care o urmeaza o mare parte dintre elevi. Fie ca vorbim de Romania sau de o tara mult mai dezvoltata cum este Franta, meditatiile, usor, usor, incep sa ocupe locul orelor de curs.
Cine e meditat de mic, departe ajunge. Sau nu?…
Fenomenul meditatiilor a capatat o amploare deosebita fata de sfarsitul anilor ’90, atunci cand pregatirea cu profesorul in particular se facea pentru admiterea la facultate. Astazi, tot mai multi elevi, impinsi de la spate de parinti sau profesori, incep orele suplimentare chiar din clasele primare. Fie ca au nevoie sau nu de aceste meditatii, parintii platesc sute de lei lunar doar pentru a nu ramane in urma rudelor sau a vecinilor care, cu siguranta, si ei platesc profesor in particular pentru odraslele lor.
Desi admiterea in invatamsntul superior este pe baza de dosare, fara a se mai sustine examen, piata meditatiilor nu s-a spart ci, dimpotriva, s-a produs o dezvoltare a acesteia, ceea ce inseamna ca elevii au nevoie de note mari in timpul anilor de studiu, iar apropierea de examene ii face sa-si intensifice efortul prin meditatii, pentru cat mai multe materii.
„Sunt profesori care tin mai mult la bani decat la prestigiu”
Potrivit profesoarei de limba si literatura romana de la Liceul Teoretic Costesti, Carmen Mandu, meditatiile in Romania sunt determinate de un complex de factori care pot fi factori sociali, factori psihologici dar si de factorul ,,moda’’ care este cel mai important. ,,Meditatiile in particular nu reprezinta ceva nou pentru societatea romaneasca. Se stie foarte bine ca si inainte de ’89 existau aceste practici, numai ca nu erau atat de mult mediatizate, in prezent dorinta de senzational aducandu-le pe tapet.
Meditatiile sunt un cancer care mananca lumea scolii romanesti, in scoala primara si gimnziala fiind mare molima, fiindca sunt profesori care tin mai mult la bani decat la prestigiu, la conditia lor de intelectuali. Cine tine la conditia lui de profesor isi face datoria la clasa’’ este de parere d-na profesoara.
Cancer sau nu al sistemului de invatamant, meditatia ramane o sursa importanta de venit pentru unii profesori care au dezvoltat si consolidat o adevarata industrie in acest sens. Si pe buna dreptate ca se intampla asa, din moment ce, conform spuselor d-nei Mandu, la unele licee din Bucuresti pentru a se trece clasa, elevii de la seral platesc 60 de lei pentru o sedinta de meditatie la limbi straine. ,,Cunosc profesori de limba si literature romana care o duc foarte bine de pe urma meditatiilor. Unii au tarife indecent de mari si nu sunt neaparat ei de vina ca se intampla acest lucru. Pana la urma toti ne invartim intr-un cerc vicios din care nu mai putem sa iesim, meditatiile fiind o rezultanta a complexitatii sociale si nu neaparat dorinta de inavutire a profesorilor’’ crede d-na profesoara.
La limba romana tarifele meditatiilor pornesc de la 25 lei sedinta si ajung pana la 60 lei, in functie de prestigiul profesorului sau a scolilor de elita in care preda profesorul respectiv. Si la celelalte materii se practica cam aceleasi tarife. Si daca ne gandim ca in majoritatea cazurilor elevul nu face meditatie doar la o singura materie, atunci aceste ore suplimentare pot ajunge la sume exorbitante.
In Franta, totul este la vedere
Tarile occidentale au noi modalitati de a mai castiga niste banuti in plus mai ales pe fondul acestei crize economice. Meditatia este o moda care a luat nastere si in Franta, dar la un alt nivel. Cursurile la domiciliu, fie de limbi straine, matematica, geografie sau alte materii pot fi predate elevilor de liceu sau gimnaziu de studenti foarte bine pregatiti. Aceasta modalitate de studiu se practica in Franta, ne povesteste Georgiana Ciobanu, unul dintre studentii argeseni masteranzi in aceasta tara. Majoritatea francezilor lucreaza si de multe ori nu au timp sa se ocupe de educatia copiilor lor. Cum stiu ca limbile straine si nu numai sunt importante pe parcursul scolar al copilului lor, recurg la anumite firme care recruteaza studenti pentru a da lectii particulare la domiciliu. Printre acestea se numara ,,Acadomia’’ ,,Completude’’, etc. al caror mesaj sugestiv il gasesti prin mai toate metrourile pariziene. Studentii dar si profesorii care se inhama la acest drum pot castiga intre 10 si 30 de euro pe ora. Pretul se stabileste si in functie de parcursul universitar al fiecaruia dar si de competentele sale. ,,Se practica si moda meditatiilor cu profesori, dar este mai scump si nu intotdeauna foarte eficient, tinand cont de diferenta intre generatii si de faptul ca elevii se simt mai aproape de studenti. Poti preda absolut orice materie ceruta de cei mai ,,bizari’’ parinti: de la limba italiana pana la limba mandarina cateodata’’ spune Georgiana.