Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a intrat în direct în cadrul conferinței „STOP! Fără abuz, neglijare, exploatare” desfășurată în acest week-end la Pitești de către Inspectoratul Școlar Județean Argeș și a anunțat o serie de măsuri. Parte dintre ele vor deveni operaționale din acest an, altă parte… la un moment dat, în viața asta.
Am aflat de la domnia sa că ,,Ministerul Educației este în plin proces de regândire a întregului cadru de consiliere psihologică și de sprijin psiho-emoțional. Facem efortul de a avea în fiecare școală cel puțin un consilier și acces la un psiholog cu dublă specializare – psihologie educațională. Trebuie să clarificăm în lege următorul aspect: în școlile care au mai puțin de 500 de elevi trebuie să existe un consilier școlar, de preferat să aibă și orientare școlară, nu doar pregătire psiho-pedagogică. În școlile în care avem între 500 și 1000 de elevi, să existe doi consilieri, în școlile care au între 1000 și 1500 – trei, iar peste 1500 de elevi– patru consilieri.”. Dar asta este o chestiune care implică fonduri, deci va mai dura, mai ales că vorbim despre Educație, domeniu care reprezintă o prioritate doar pe hârtie, dovadă că cei 6% din PIB stipulați de Lege nu s-au acordat niciodată!
Sunt măsuri, însă, care nu implică niciun leu și care vor intra în vigoare de anul acesta: ,,Manualele care vor fi retipărite sau manualele noi, vor include informații despre telefonul 119 și despre tipurile de servicii ce pot fi accesate prin acest număr.”. Ministrul Educației a mai informat cadrele didactice că, cel puțin pe hârtie, în cadrul Direcțiilor pentru Protecția Copilului există un calup de trei activități de educație psiho-emoțională care va fi organizat în fiecare grupă și clasă din România în acest semestru, de la grădiniță la liceu”.