Cum cei mai mulți diriginți si-au făcut lista elevilor care primesc în acest an bursă de merit, concluzia este că cei care au dreptul sa primeasca 450 de lei pe lună este de trei sau patru ori mai mare.Sunt cazuri in care si eleviicu medii de 6 si 7 pot sa primeasca bursa.
În cele mai bune colegii din Capitală vor primi burse de merit aproape toți elevii din unele clase cu medii între 9,50 și 10. În altele, colegi cu 9,49 și sub, nu, pentru că nu sunt în primii 30% ca rezultate finale, pe anul trecut.
„Vor fi, evident, școli și licee unde cu media 7 vei primi bursă de merit. Măcar să-i fi schimbat denumirea. Îmi asum acest lucru, nu putem vorbi de merit la un asemenea nivel de medie”. a declarat Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național „I. L. Caragiale”
Chiar din prima zi de școală, ministrul Educației a anunțat că valoarea acestor recompense pentru performanța copiilor va crește, iar numărul beneficiarilor de burse școlare se va tripla.
Într-o școală cu 1.600 de cursanți, anul trecut casieria a virat burse de merit pentru 300 de elevi. Anul acesta, după schimbarea criteriilor de acordare, vor fi 1.000 de bursieri. Linia se trage sub nota 8.
„Anul trecut au fost doi copii care au beneficiat de bursă cu 9,50, anul acesta se încadrează și cu 8,50, sunt 10. E în avantajul lor, dar nu cred că este fair play pentru cei care învață mai mult”. declara Florin Petcu, profesor de educație fizică și sport
Intenția ministerului Educației era de a-i încuraja pe elevii din licee tehnologice, creând concurență. În realitate, în școli de pe aceeași stradă, unii elevi vor lua bursă de merit cu 10, iar alții chiar și cu 5. Iată o elevă cu 9,70.
„Este profund revoltător, neproductiv și nepedagogic. Câștigă această mediocritate nenorocită care tarează în aceste zile sistemul public de educație”. spune Marian Staș, fondatorul programului educațional Liderii Mileniului III