Deși after-school-ul a devenit o necesitate de extremă urgență, învățământul de stat nu reușește să facă față solicitărilor nici la Pitești. Privatul a venit cu alternative, dar acestea sunt destul de costisitoare pentru buzunarul unei familii cu două salarii minime pe economie (iar în situația asta se află bună parte dintre piteșteni). Școlile de stat care au reușit să se organizeze astfel încât să asigure astfel de servicii, practică și ele tarife aproape la jumătate din cele solicitate de către privați (nu mai mici de 600 de lei/ lună, cu masa asigurată). Dacă ai doi copii la after-school, situația devine și mai complicată, mai ales că nici statul și nici administrațiile locale nu se înghesuie să vină cu un sprijin financiar.
,,Acordarea unei subvenții pentru copiii care merg la after-school nici nu intră în discuțiile administrației locale. Nici măcar nu se vorbește despre asta, așa, de principiu… Subvenționăm cu miliarde o termoficare ineficientă, de care mai beneficiază 20% dintre cetățeni, dar alegem să nu sprijinim familiile din Pitești pentru care problema aceasta este una arzătoare. Cu fiecare an ce va trece, situația va deveni și mai delicată, doar că în întâmpinarea acestui viitor nimeni nu se grăbește să vină! Ca părinte, ca cetățean, eu asta aș vrea, iar dacă ar sta în puterea mea de a decide, eu asta aș face: un sistem de after-school bine pus la punct, subvenționat de administrația locală. Educația, familia și copiii noștri trebuie să fie importanți nu doar declarativ!" declară omul de afaceri Mihai Coteț, o prezență nouă în peisajul politic piteștean.
Potrivit acestuia, pentru început, ar fi binevenită o situație centralizată a școlilor care beneficiază de serviciul de after-school și al celor care, în viitorul apropiat, ar putea oferi astfel de servicii, pentru ca părinții să poată lua decizii în perspectivă.
,,Nu există nicăieri o centralizare pe care părinții să o poată accesa pentru a vedea care sunt școlile care au after-school, care sunt școlile care în viitorul apropiat urmează să beneficieze de o astfel de opțiune și cât costă acest serviciu. Prin intermediul prietenilor și cunoștințelor am reușit să aflu câteva date orientative, pe care vi le ofer și dumneavoastră:
*Școala ,,Tudor Vladimirescu” – 25 lei/zi;
*Școala ,,Matei Basarab” – 300 lei/lună pentru programul de două ore (rezolvarea temelor); 330 lei/lună pentru program până la ora 17.00 (teme și activități extrașcolare); 550 lei/lună, până la ora 17.00 (la toate cele enumerate mai sus se adaugă o masă caldă);
*Școala ,,Alexandru Davila” – 25 lei/zi;
*Școala ,,Ion Minulescu” – 25 lei/zi;
*Școala ,,Nicolae Bălcescu” – în cadrul programului Step by Step, pn[ la ora 15.50 – costuri zero pentru teme și supravegherea copilului; o masă caldă – 11 lei/zi.
Sunt și școli care, împreună cu părinții, încearcă să găsească variante de compromis: părinții oferă cei 2% din venit, iar învățătorul rămâne 2-4 ore peste program, pentru a face temele cu copiii." a mai scris liberalul Mihai Coteț, pe site-ul mihaicotet.ro.