Miercuri,15 mai 2019, la Liceul Tehnologic Construcții de Mașini Mioveni a avut loc o întâlnire între autoritățile locale ale orașului, conducerea Autorității Naţionale pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România, conducerea Uzinei Dacia-Renault, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean și ai Liceului Tehnologic Construcții de Mașini Mioveni, pe tema dezvoltării unei platforme a învățământului tehnic și profesional în sistem dual, în județul Argeș.
S-a discutat despre necesitatea privind adaptarea învățământului românesc la cerințele pieței de muncă, respectiv promovarea conceptului de învățământ profesional în sistem dual, subliniind nevoia de performanță profesională și integrarea absolvenților pe piața de muncă, în contextual socio – economic actual, parteneriatul cu operatorii economici.
Această formă de educație se adresează elevilor și tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 26 de ani și se deosebește de învățământul profesional clasic prin numărul foarte mare de ore de practică, efectuate chiar la agenții economici beneficiari, care au posibilitatea de a-și forma și califica noi angajați, conform propriilor cerințe și standarde. În perioada școlarizării, elevii vor primi o bursă lunară în valoare de minimum 400 lei, o masa caldă, echipamente de protecție, precum și alte beneficii precum cazare, transport gratis. La finalul stagiului, absolvenții nu obțin doar o diploma, ci o calificare și un loc de muncă garantat.
Reprezentanții Autorităţii Naţionale pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual au accentuat rolul învățământului dual în România, au făcut o prezentare a Autorității ce administrează învățământul dual, responsabilitățile ce le revin operatorilor economici parteneri, drepturile și avantajele pe care le au operatorii economici, cum decurge procesul de admitere în acest sistem de învățământ, legislația din domeniu și propunerile ANFPISDR de modificări și completări legislative.
Au fost o serie de discuții pragmatice, în care factorii decidenți la nivel local au stabilit următoarele etape ale acestui proces, monitorizarea progreselor prin întâlniri semestriale, precum și întărirea parteneriatelor cu agenții economici locali interesați. Ca și până acum, Uzina Dacia va reprezenta un partener stabil care va putea absorbi un număr mare al absolvenților de învățământ tehnic și profesional în sistem dual, directorul general Christophe Dridi accentuând necesitatea adoptării unor noi tehnici de învățare aplicată, în domeniul automatizării, al roboților industriali și alte sectoare.
La nivelul județului Argeș există deja un Centru de Excelență în promovarea și dezvoltarea învățământului tehnic și profesional înființat la Mioveni, în viitorul apropiat Autoritatea Naţională pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual intenționând să dezvolte un număr de opt birouri regionale în parteneriat cu Camerele de Comerț și Industrie și autoritățile publice locale, dintre care unul și în județul nostru.