Parintii elevilor si reprezentantii ONG-urilor ar putea monitoriza organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat de anul acesta, potrivit unei invitatii publice lansate de ministrul Educatiei.
Demersul a fost facut pentru ,,a asigura o desfasurare corecta si echitabila a examenului national de bacalaureat" si pentru ca ministerul este ,,adept al principiului transparentei", dupa cum cred cu tarie reprezentantii institutiei. Potrivit Metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat 2011, observatorii pot monitoriza pregatirea examenului de bacalaureat, desfasurarea acestuia si pot sesiza eventualele incalcari ale prevederilor metodologiei.
Pentru a putea participa cu observatori la examenul de bacalaureat, organizatiile nonguvernamentale care au activitate relevanta in domeniul educatiei vor adresa Comisiei de bacalaureat judetene sau Municipiului Bucuresti o solicitare scrisa, oficiala, pana la data de 1 iunie 2011. Observatorii vor avea acces in centrele de examen numai insotiti de un membru al comisiei, delegat de presedintele acesteia si doar in baza adeverintei si a unui act de identitate.
In cadrul activitatii din centrele de bacalaureat, observatorilor le este interzis sa intre in contact direct cu subiectele ce vor face obiectul examenului de bacalaureat inainte de afisarea acestora si nu au voie sa citeasca lucrarile candidatilor sau sa discute cu acestia in timpul probelor. De asemenea, observatorilor nu le este permis sa discute cu profesorii asistenti in timpul probelor, sa intervina in orice fel in activitatile din salile in care candidatii sustin probe de examen, sa perturbe activitatea specifica pe care o desfasoara comisiile sau sa paraseasca centrele de examen in care se desfasoara probele scrise, inainte de iesirea primului candidat din centru.