Sâmbăta aceasta, Liceul Tehnologic "Constantin Brâncuși" a fost gazda concursului județean "Artă şi tradiții populare românești ", concurs inclus in calendarul activităților educative extrașcolare al Inspectoratului Școlar Județean Arges.
Inițiatorii acestui eveniment sunt chiar o parte dintre cadrele didactice de la acest liceu, in parteneriat cu ISJ Arges si diferite unități de învățământ gimnazial si liceal din Arges. Scopul acestui concurs este acela de a "apropia tânara generație prin redescoperire, de comorile de arta si tradițiile populare romanesti, dublata de dorința protejării patrimoniului local", asa cum afirma cadrele didactice.
Concursul este la prima ediție in acest an, dar se dorește transformarea sa in tradiție. Coordonatorii activităților au fost profesorii Elena Ionescu, Antoaneta Gheorghe, Ruxandra Ioana Ciuca, Daniela Otelea si Raluca Stoian. Acesti dascăli au dovedit ca, dacă îți dorești cu adevărat sa creezi actiuni memorabile copiilor, se poate. Se poate sa fii model in fata elevilor tai, sa cultivi dragoste fata de tradiții si obiceiuri populare si sa dezvolți interesul elevilor fata de valorile culturii naționale.
Competiția a strâns peste 100 de elevi si circa 40 de cadre didactice implicate alaturi de îndrumători si alti însoțitori. Un concurs cu foarte mulți participanți, semn ca a prins si i s-a dat o mare importantă. Au fost înscriși copii din tot județul Arges si chiar de la distante mari de Pitesti.
Concursul s-a desfășurat in prima parte a zilei si a cuprins patru sectiuni. In prima secțiune "Casa românească in zi de sărbătoare", copii au expus decorațiuni si obiecte tradiționale romanești realizate pe diverse materiale de ceramica, textile, lemn sau piatra. La aceasta etapa s-au înscris aproximativ 30 de elevi, care mai de care mai talentați.
La cea de-a doua secțiune "Din cufărul bunicii...", 40 de copii au îmbrăcat costume populare din diferite zone ale județului si au oferit o parada deosebita. Ei au defilat mândri si au explicat pe îndelete juratilor porturile lor.
Cea de-a treia etapa a purtat denumirea de "Drag mi-e jocul românesc" si a strâns in hore, sârbe si alte jocuri populare aproape 40 de talentați in ale dansurilor.
"Sus cortina!" , secțiunea a patra, a constat in concurs de teatru folcloric si a reușit sa trânga hohote de ras si aplauze, semn ca scenetele au fost extrem de bine interpretate de concurenți.
"Ne dorim continuarea proiectului si extinderea prin participarea tuturor instituțiilor de cultura din județ. Ne dorim pe cât posibil transformarea lui intr-un adevărat spectacol. Am avut ambitia de a implica elevii si in alt gen de concursuri si activități. In câteva zile am reușit sa punem pe picioare acest proiect, dar cu ajutorul colegilor mei am reușit." ne-a declarat Elena Ionescu, coordonatorul responsabil al proiectului.
Concurenții au jucat, au defilat, au ras, au glumit, ba unii dintre ei au plâns. Au plâns de ciuda ca s-au mai încurcat pe parcursul competiției. Semn ca micuții chiar au pus suflet in ceea ce au transmis.
Si pentru a se ridica la standardele înalte așteptate de dacalii lor, elevii de la liceul gazda au fost pe podium la toate sectiunile concursului.