2,K
In perioada 12-16/11/2012, o delegatie a Liceului Tehnologic Dacia formata din doua cadre didactice (dir. Cristina Mihai si prof. coord. Aida Grecu) si patru elevi (Dana Eduard, Jianu Ciprian, Mandu Alexandru, Vulpe Andrei) a participat la reuniunea transnationala a proiectului „Young Entrepreneurs-step-by-step”, care s-a desfasurat la Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych. Rybnik, Polonia, una din institutiile partenere.
Programul vizitei a fost foarte incarcat si solicitant, ceea ce a determinat revenirea in tara a elevilor nostri cu un bagaj stiintific si cultural mult consolidat, dar si o experienta de neuitat alaturi de prietenii trainice. Echipa de proiect poloneza ne-a intampinat cu o deschidere prietenoasa si oficiala in acelasi timp, prin cuvantul rostit de reprezentantul oficial al scolii gazda.
Odata ce traditionalele ciocolatele poloneze ne-au indulcit in primele minute ale intalnirii, am fost patrunsi de o energie si o dorinta nebanuita de a patrunde in universal scolar polonez. Sub privirile atente ale personalitatilor locale invitate la deschiderea oficiala, grupurile de elevi din cele 5 tari partenere si-au prezentat cu mandrie si emotie scoala, orasul, regiunea si tara din care provin, evidentiind cele mai frumoase aspecte.
Impartiti in grupuri mixte, formate din elevi si profesori de diferite nationalitati am fost indrumati spre diferite sali de clasa pentru asistente la ore, in timpul carora s-a remarcat comportamentul exemplar al elevilor, dar in special dotarile claselor, materialele auxiliare multiple folosite la ora. Turul scolii a fost coordonat de elevii polonezi, care ne-au purtat prin salile dotate dupa standarde europene, in conformitate cu profilul clasei, ocazie care ne-a facut sa ne dorim sa ramanem in acea scoala pana la terminarea studiilor, deoarece ne-a convins ca ofera o oportunitate sporita si un cadru adecvat de formare profesionala.
Pe parcursul celor 5 zile petrecute in scoala partenera, elevii nostri, alaturi de partenerii straini au participat la cateva workshop-uri menite sa-i introduca in lumea antreprenoriatului, al micilor afaceri. Asadar, plecand de la un brainstorming pentru idei de afaceri, acestia si-au dezvoltat un succint plan de afaceri, pe care le-au prezentat intr-o sesiune plenara, in prezenta a doi antreprenori locali de succes, care au adus un plus de valoare activitatii noatre prin relatarea experientei lor personale si oferirea de sugestii.
Daca elevii au avut ocazia de a se manifesta liber intr-un context international, profesorii fie au participat alaturi de elevi la sesiunile plenare, fie au facut schimb de bune practici si au colaborat la evaluarea activitatilor proiectului si reorganizarea acestora, in functie de particularitatile specifice fiecarei tari partenere. Nu in ultimul rand, a fost tratat cu serozitate maxima caracterul cultural al reuniunii de proiect.
Prin urmare, orasul Rybnik, Krakovia si notoriul Auschwitz ne-au fost dezvaluite in amanunt de aceeasi ghizi calzi din randurile populatiei scolare de la Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych. O experienta minunata, care nu s-ar fi putut trai fata ajutorul financiar furnizat de Comisia Europeana prin intermediul A.N.P.C.D.E.F.P., iar orizonturile elevilor romani nu s-ar fi deschis. Blog proiect: http://proiectcomenius.wordpress.com/ Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Aceasta publicatie (comunicare) reflecta numai punctul de vedere al autorului si Comisia nu este responsabila pentru eventual utilizare a informatiilor pe care le contine.