Pentru prima oară de la înființare „Clubul Sportiv Olimpicii” a participat la selecția publică a proiectelor sportive la nivelul județului Argeș, în anul 2024, iar proiectul înscris de organizație a reușit să se numere printre cele care au fost propuse spre finanțare.
Afiliat, din anul 2023, la Federația Română de Oină „Clubul Sportiv Olimpicii” este și semnatara unui Acord de cooperare, Primăria Țițești alăturându-se astfel eforturilor de implementare a proiectului. Ca un prim rezultat al cooperării o selecționată, de jucători, veniți din trei comune și anume, Țițești, Boțești și Băiculești, a participat la Campionatul Național de Juniori ce s-a desfășurat în Constanța, tinerii bucurându-se din plin de această experiență, pentru unii dintre ei inedită.
Cu un președinte tânăr, pasionat de jocul sportiv românesc, susținut de, un senior al fostei echipe “Pacea Țițești”, actualmente arbitru de oină și de un cetățean al comunei, pasionat de tradiții și obiceiuri, echipa de conducere a organizației își propune să pornească un proces de revitalizare a oinei, în principal în comuna Țițești, dar și în alte câteva localități, foste cândva ,,centre” importante ale sportului nostru național și în plus să multiplice bazele prin alăturarea unor noi ,,centre” în Argeș.
fotografie de grup la ediția din anul 2023 a competiției – memorial
Odată cu debutul noului an școlar, echipa de implementare a proiectului va merge în școlile și liceele din județ pentru a derula activitatea de promovare a jocului de oină.
Va urma seria de sesiuni de ,,descoperire” a jocului, în urma cărora toate școlile participante vor fi invitate la evenimentul sportiv ,,Memorialul Constantin Dumitrescu și soții Stanciu” la oină.
Pe lângă activitățile sportive, participanții vor avea oportunitatea de a se implica în activități de transformare digitală, organizate sub forma unui concurs.
Proiectul se va încheia cu o serie de sesiuni de „activități recreative în familie”, unde vor fi invitați să participe atât copiii cât și părinții și bunicii, iar exemplul acestui tip de activitate va fi activitatea care a avut loc deja cu ocazia „Zilei Comunei Boțești”, când seniorii localității au jucat meciuri de oină alături de echipa școlii generale, după cum au declarat domnii profesori Monica Ilie și Irinel Vasilescu.
Localitățile vizate pentru revitalizarea jocului de oină sunt: Țițești, Boțești, Beleți-Negrești, Priboieni, Topoloveni, Ștefănești, Davidești și Bălilești, iar partenerii proiectului, înainte de semnarea contractului de finanțare sunt:
- Școala Generală ,,I.C. Lăzărescu” Țițești
- Școala Generală Davidești
- Școala Generală Bălilești
- Școala Generală ,,Ilie Stoenescu” Boțești
- Școala Generală Beleți – Negrești
- Școala Generală ,,C. Rădulescu – Codin” Priboieni
- Liceul Tehnologic Construcții de Mașini Mioveni
De la lansarea proiectului, în urma desfășurării unor activități, în colaborare cu Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti și-au manifestat dorința de a participa și alte unități de învățământ printre care amintim:
- Școala Generală ,,Negru Vodă” Pitești
- Școala Generală ,,Vintilă Brătianu” Ștefănești
- Școala Generală ,,Radu Golescu” Ștefănești
- Liceul Teoretic ,,Ion Mihalache” Topoloveni
- Liceul Tehnologic Topoloveni
imagine de la atelierul de inițiere în oină desfășurat în luna august la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești
,,Inspirația de a pune lucrurile în mișcare se transmite din generație în generație, iar o dovadă în acest sens o reprezintă punctul de plecare al acestui proiect, și anume manuscrisul învățătorului Constantin Dumitrescu din Țițești, în care se menționează faptul că, în urmă cu câteva decenii, oina se practica la un nivel înalt atât în comuna Țițești, cât și în alte localități din apropiere”, a declarat vicepreședintele asociației, domnul Gheorghe Stoica.
Proiectul ,,Centrul Țițești – nod local al rețelei Multisport”, implementat de Clubul Sportiv Olimpicii, este finanțat prin Programul de Finanțare Nerambursabilă în baza Legii Nr. 350/2005, pentru domeniul sport, Programul Național ,,Sportul Pentru Toți”, conform contractului de finanțare Nr. 12709/09.05.2024. De asemenea, proiectul este implementat în cooperare cu Primăria Țițești, în baza Acordului de cooperare Nr. 6243/05.07.2024.