Robotul polițist va patrula în curând pe străzile din Dubai în parteneriat cu forțele de poliție ale orașului. Cele mai recente prototipuri au fost prezentate la Expoziția pentru Tehnologia Informației din Golf.
Robotul a salutat și a strâns mâinile participanților. Un touchscreen aplicat pe corpul robotului poate fi folosit de populație pentru a raporta infracțiunea, pentru a plăti amenzi la încălcări ale legislației rutiere, De asemenea, robotul vorbește nouă limbi, transmite date video centrului de comandă și poate scana fețe.
Se dorește ca până în 2030, acești roboți să constituie 25% din forțele de poliție și, cu siguranță, vor înlocui ofițerii care lucrează în front-office în secțiile de poliție. Următoarea etapă este realizarea unui "robot complet funcțional care poate lucra ca ofițer de poliție normal".
Poliția din Dubai, IBM, Watson și Google colaborează pentru a implementa un asistent virtual, astfel încât robotul să poată urma comenzile vocale. Folosind tehnologia AI, ei speră să creeze roboți care "pot detecta oameni de la 10 sau 20 de metri, să se apropie de ei și să-i întâmpine", a explicat șeful departamentului tehnic al instituiilor tehnice din Dubai, Adnan Ali.
"Ne așteptăm ca acesta să se afle în zonele turistice începând cu acest an, lângă Burj Khalifa, GPR, City Walk și până în 2020 dorim să avem o zonă mai acoperită", a spus Ali.
Un prototip similar a apărut la GITEX de anul trecut și a fost prezentat ca o modalitate de a asista turiștii pe străzi și în mall-urile comerciale din Dubai.
"Roboții vor interacționa direct cu oamenii și cu turiștii. Aceștia au un ecran interactiv și un microfon conectate la centrele de apel ale poliției din Dubai ", a spus un oficial la acea dată. "Oamenii vor putea să pună întrebări și să facă plângeri, dar vor avea la dispoziție și un mod amuzant de interacțiune cu roboții."
Ofițerii de poliție sau roboții-soldați sunt idei vechi de sci-fi, dar devin tot mai mult o realitate. În februarie, China a început să folosească AnBot care folosește recunoașterea facială pentru a identifica infractorii și este capabil să îi urmărească până când poliția ajunge. Robotul rus, Final Experimental Demonstration Object Research (FEDOR), a determinat comparații cu Robocop atunci când un video a arătat că trage cu precizie mortală, ridică greutăți, poate folosi unelte și se poate deplasa eficient, chiar conducând vehicule.
Cea mai mare preocupare etică ridicată de aceste evoluții se referă la cine este vinovat dacă un robot face o decizie greșită și dăunează unei persoane într-o situație penală. Elon Musk, Steven Hawking și alți oameni de știință prolifici au identificat AI ca un risc existențial serios, argumentând că roboții nu ar trebui să aibă niciodată voie să omoare oameni.
Alan Winfield, profesor de etica roboților la Universitatea West England, scrie despre această problemă pe blogul său. "Problema este că nu puteți face o mașină responsabilă de greșelile sale", "Cum o pedepsești? Cum o sancționezi? Nu poţi!"