1,6K
Unul din doi romani prefera cartile distribuite cu diverse publicatii. Consumul de carte ramane, chiar si asa, foarte mic. Cartile comercializate cu diverse publicatii au mare priza la romani, care oricum aloca anual sume infime pentru a-si satisface placerea de a citi, indica un sondaj realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES).
52% dintre romani isi iau ziarul pentru carte iar 7% dintre ei nu rateaza niciun titlu. Sunt in mare parte barbati, tineri, din Moldova, cu studii post-universitare si venituri intre 1.501 si 2500 de lei. Cat despre publicatiile cu cea mai mare priza la public, potrivit studiului, „Adevarul” si-a atras cei mai multi adepti, 62% dintre respondenti afirmand ca prefera titlurile oferite de acest cotidian. De asemenea, 16% le cumpara pe cele care apar impreuna cu „Jurnalul National”, iar 6% pe cele care apar cu ziarul „Libertatea”.
Fie ca aleg varianta „la pachet” fie ca nu, consumul de carte in Romania este infim. Un sfert dintre persoanele chestionate cumpara carti mai rar decat o data pe an, un sfert isi inprospateaza colectia de titluri cu cinci carti pe an, iar 22% cumpara intr-un an peste 10 carti. Exista si persoane care nu cumpara deloc, mai exact 12% dintre cei chestionati. Librariile sunt vizitate mai degraba de femei decat de barbati, astfel ca 25,6% dintre respondentii care cumpara intr-un an mai mult de 10 carti sunt femei, fata de doar 17,2% barbati. Principala sursa de aprovizionare cu carti ramane, pentru majoritatea romanilor (58%), libraria. Pe locul al doilea se afla standurile cu carti aflate in centre comerciale (15%), urmate de anticariate (8%). Doar 8% dintre respondenti au declarat ca apeleaza la magazinele virtuale pentru a-si satisface pofta de lectura, ponderea celor care cumpara de pe site-uri din strainatate fiind si mai mica de 1%.