Sâmbătă, 21 septembrie, Piteștiul va fi unul dintre cele trei orașe din România în care tineri din diaspora academică se întorc pentru a populariza și promova interacțiunea cu științele și pentru a-și prezenta experiența de studiu.
”ROMANIAN SCIENCE FESTIVAL” are două obiective principale. În primul rând, festivalul își propune să construiască o legătură între diaspora academică și mediul educațional din România, oferind astfel modele de succes și orientare în carieră tinerilor din România. Astfel, 34 de români care sunt studenți sau cercetători ai unor universități de prestigiu din străinătate, majoritatea de la Oxford, vor ține ateliere în liceele din cele trei orașe (Timișoara, Pitești și Baia Mare) vor coordona voluntarii care s-au înscris să ajute la experimente dedicate publicului larg.
În al doilea rând, evenimentul dorește să ofere o platformă celor care sunt pasionați de știință, cultivând astfel parteneriate locale cu organizații autohtone, inițiative locale și instituții de învățământ pre-universitar și universitar.
La Pitești vor participa 12 mentori, tineri străluciți, care studiază sau au studiat în universități de elită, unii dintre ei absolvenți ai liceelor argeșene. Ei sunt dovada vie a faptului că pasiunea pentru știință, dublată de dorința de a învăța, reprezintă un drum sigur către o carieră de succes.
Titus Dascălu a terminat un Master în Fizică la Oxford și își continuă studiile cu un doctorat, dezvoltând tehnologii pentru folosirea particulelor elementare în medicină. El crede că știința, în căutarea înțelegerii unor fenomene, poate oferi și soluții noi pentru rezolvarea unor probleme ale societății. A participat de multe ori la festivaluri de științe, acolo unde știe că publicul poate vedea frumusețea ascunsă a științelor și unde voluntarii, cât și elevii, își împart reciproc pasiune și inspirație. Titus Dascălu a studiat în Piatra Neamț, la Colegiul Național "Petru Rareș".
E nerăbdător să se întâlnească cu elevii piteșteni pentru a le împărtăși pasiunea lui pentru știință.
Andreea Oncescu a terminat masterul în inginerie la Universitatea Oxford. În cursul celor 4 ani de facultate a lucrat la Rolls-Royce în proiecte legate de noul motor de avion Trent 7000. În această toamnă va începe doctoratul la Universitatea Oxford, fiind premiată cu o prestigioasă bursă pentru cel mai bun student al anului din toate domeniile științifice.
Andreea este din Câmpulung Muscel și încă din copilărie a avut rezultate de excepție la olimpiadele de fizică și matematică. În prezent este cercetătoare în inginerie la Universitatea Oxford. Tot acolo a urmat studiile de licență și masterul, cu rezultate spectaculoase.
Pasiunea Andreei pentru inginerie și machine learning s-a evidențiat pe parcursul studiilor, ea primind cea mai înaltă distincție din partea rectorului departamentului de inginerie de la Oxford, pentru cele mai bune rezultate obținute din anul 1 și până la terminarea masterului. Impresionant, nu?
Andreea a fost cea mai tânăra invitată să își prezinte cercetarea în cadrul unei conferințe internaționale de metode numerice pentru inginerie, în Creta. În plus, ea este deținătoarea unei burse prestigioase de doctorat, EPSRC Excellence, oferită celor mai buni studenți din domeniul științific din întreaga Europa.
Diana Mocanu studiază Matematică în anul 4 la Universitatea Oxford. Îi place să se implice activ în viața studențească și face parte din comitetul societății de români și al societății de matematică de la universitatea ei, unde a organizat numeroase evenimente, atât academice cât și sociale.
Diana a terminat Colegiul National Sfântul Sava din București. Își continuă masterul în matematică la Universitatea Oxford, focusându-și cercetarea și studiile pe teoria numerelor și descoperirea metodelor de aplicare a acestor cunoștințe în practică.
Este implicată în numeroase activități în afara studiilor. A coordonat pentru un an societatea de studenți români din Oxford, iar anul acesta a fost președinta societății de matematică a universității. A organizat evenimente săptămânale cu unii dintre cei mai faimoși matematicieni ai lumii și abia așteaptă să povestească din experiențele ei la Pitești Science Festival!
Monica Minea este studentă în anul III la Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Oxford. A absolvit Colegiul Nașional Iași. Este preşedintele Societăţii de Matematică a Universităţii Oxford, care are peste 1000 de mebri, şi organizează evenimente ce tratează diferite arii ale ştiinţei.
Încă din timpul şcolii Monica a considerat că matematica nu este doar o simplă materie de studiu, ci un univers plin de lucruri speciale, cu o infinitate de elemente spectaculoase, care pot fi descoperite zi de zi. Pasiunea pentru matematică, nativă, s-a dezvoltat şi mai mult pe parcursul anilor.
Acum, Monica vrea să ajute şi alte persoane atrase de matematică să păşească mai decis în acest univers fascinant care este matematica.
Vin la Pitesti Science Festival pentru a le arăta elevilor că matematica nu este doar o materie școlară. Ea are numeroase aplicații practice in viața de zi cu zi și te ajută să înțelegi lumea din alta perspectivă.
Eliza Casapopol este co-fondatoare a ”Romanian Science Festival”. A absolvit un master în Matematică la Universitatea Oxford. Acum lucrează în Amsterdam ca data scientist în domeniul inteligenței artificiale, la o firmă de consultanță în domeniul analizei datelor și modelelor matematice în afaceri. Eliza este pasionată de știință și tehnologie și își dorește să inspire mii de tineri în fiecare an pentru ca aceștia să-și atingă potențialul și să-și îndeplinească visele. Este preocupată de încurajarea femeilor pentru a urma cariere în științe si tehnologie, organizând workshopuri pentru promovarea creativitatății și a egalitatății de șanse. În 2017, a fost aleasă cel mai bun student român din Europa la Gala Ligii Studenţilor Români din Străînătate, datorită rezultatelor remarcabile și a implicării în viață universitară.
Eliza este originară din Mioveni, unde a studiat la Școala Gimnazială George Topârceanu și a absolvit Colegiul National I.C. Bratianu din Pitești.
“Proiectul Romanian Science Festival ne aduce numeroase bucurii, văd tineri voluntari implicați 100% în proiect. Sunt foarte mândră de ei și mă bucur să cunosc astfel de elevi! Văd profesori care își petrec ore întregi pentru a face tot acest proiect să funcționeze perfect și să îi ajute pe experimentatori. Sunt fericită să vad că în România și în special în Pitești sunt companii și fundații care își doresc să sprijine astfel de activități, iar asta ne dă și mai multă energie. Este multă muncă pentru festival, dar bucuria și interesul celor cu care interacționăm ne răsplătește înzecit. Atât eu cât și ceilalți coordonatori ne alimentăm din plin cu entuziasmul participanților, mentorilor și voluntarilor Romanian Science Festival.”
Nadia Șorici este studentă în anul 6 la Facultatea de Medicină Generală la Universitatea de Medicină Carol Davila din București. Consideră că printre cheile succesului în această profesie se pot enumera dorința de cunoaștere și abilitatea de a te menține constant curios, însă poate cel mai important aspect este să îmbini teoria cu practica. Crede cu tărie că aceste abilități construiesc un medic bun, empatic, gata să ajute mereu pe oricine.
Nadia este pasionată de chimie și biologie de la vârste fragede și a cultivat această pasiune prin stadiile de cercetare pe care le-a făcut în domeniul microbiologiei. A fost implicată în proiecte de cercetare ale Institutului Național De Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Bals.
Nadia a absolvit Colegiului Naţional “Vlaicu Vodă” din Curtea de Argeş.
Nadia Andreea Iordache urmeaza studiile Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" București. Pasiunea pentru cercetare a descoperit-o încă din anul 1, iar de atunci a fost implicată în mai multe proiecte desfășurate la diferite discipline din cadrul facultății.
Pentru a deveni un profesionist în domeniul sănătății a participat la o serie de congrese naționale și internaționale. Recent a urmat un program de traineeship în urma căruia a devenit trainer pentru European Pharmaceutical Students' Association.
A absolvit Colegiul National "Andrei Șaguna" din Brasov.
Îmi doresc să le arăt elevilor că a fi farmacist inseamna mult mai mult decat a elibera medicamente în farmacie. Farmacistul este singurul care poate întelege complexitatea unui medicament, pornind de la modul in care a fost sintetizata substanta activă, până la modul în care actionează în organism forma farmaceutică administrată.
Sebastian Leontică studiază fizică la University of Oxford. E pasionat de sci-fi și este motivat de ideea că într-o zi vom avea acces la călătorii interplanetare, la implanturi electronice în corpul uman sau la alte tehnologii pe care nici cei mai înzestrați vizionari nu și le pot închipui încă. Pentru a contribui la concretizarea acestor idealuri urmează o carieră în fizică, cu accent pe teoria informației cuantice, care crede că va reprezenta o unealtă puternică pentru viitorii cercetători și ingineri. Este originar din Piatra Neamț. Are tipologia fizicianului vizionar, petrecându-și o bună parte din timpul liber cu experimente amuzante sau cu teorii despre cum ar fi omenirea într-un univers paralel.
Sebastian s-a remarcat ca un bun fizician încă din timpul liceului când a câștigat medalia de argint la Olimpiada Internațională de Fizică! De fiecare dată când are ocazia se duce cu prietenii la patinoar sau se delectează jucând League of Legends.
Emil Cențiu studiază Computer Science la University of Bristol. A absolvit Colegiul Național Ion C. Brătianu din Pitești. Lucrează în mod constant la diferite proiecte DIY, printre care construirea unei imprimante 3D si a unui sistem smart home. Primele linii de cod le-a scris acum 9 ani, iar de atunci a obtinut diverse premii la concursuri si olimpiade nationale, cel mai complex program al lui fiind un virus de tip ransomware. Înțelegând foarte bine care sunt vulnerabilitățile sistemelor de securitate informatică a devenit pasionat de acest domeniu și își dorește să fondeze o companie care să contribuie la întărirea securității în lumea virtuală.
Vin la acest eveniment pentru că sunt pasionat de ideea de raspandire a cunoasterii. Cred cu tărie că educatia poate schimba vieți si vreau să contribui cât pot de mult pentru acest scop. Anul acesta la RSF voi vorbi despre siguranța noastră pe internet, pentru a trezi interesul tinerilor in acest domeniu (cu demonstratii de hacking, evident!).
Alex Solot a absolvit un master în Computer Science la University of Cambridge în Marea Britanie. În trecut a studiat în București la Universitatea Politehnică, fiind pasionat de tehnică și științe. A participat frecvent la hackatons de programare sau de dezvoltare a unor proiecte inedite.
Spune despre el că este o fire curioasă și iubește provocările, motiv pentru care a și câștigat alături de echipa Clark premiul pentru cel mai bun startup al anului în competiția Innovation Labs.
De-a lungul timpului pasiunile sale au variat de la fizică, programare, științele Pământului, până la embedded systems, wearables, inteligență artificială și robotică.
Teodora Simion studiază Matematică și Computer Science la University of Oxford. A absolvit Colegiul Național Ion C. Brătianu din Pitești. În prezent este președinta societății de români din Oxford și membră a comunității de ambasadori ai științei din cadrul departamentului de matematică al universității. Teodora este pasionată de teoria numerelor și despre secretele probabilităților. Ea a fost selectată să reprezinte departamentul de matematică al universității în activitățile de prezentare a științei pentru publicul larg și își dorește să împărtășească din experiența ei acumulată la târgurile de știință din Marea Britanie și în România.
Radu Bîzgă a terminat masterul la Universitatea Cambridge, specializându-se în științele naturii: chimie, biochimie, biologie moleculară și psihologie experimentală. Radu este pasionat de mecanismele bolilor precum cancerul, Alzheimer sau Parkinson, motiv pentru care urmează să înceapă doctoratul la aceeași universitate într-un domeniu interdisciplinar, chimie biologică.
La Universitatea Cambridge este un colegiu foarte faimos, numit Trinity College la care au studiat mari personalități din lumea științei, ca Isaac Newton sau matematicianul Srinivasa Ramanujan. Radu este și el pe panoul Trinity College, Cambridge unde a studiat științele naturii, specializându-se în chimie, biologie și psihologie.
Despre Radu Bizga se poate să mai fi auzit, el fiind unul dintre românii care au reușit să cucerească medalia de aur la Olimpiada Internațională de Chimie.
La Universitatea Cambridge a primit premiul British Petroleum, pentru rezultatele deosebite în departamentul de Chimie al universității.
“Particip la festival plin de încredere că elevii vor pleca entuziasmați de știință, totodată învățând foarte multe lucruri noi și utile. Sper ca elevii să se implice activ în experimente și să pună foarte multe întrebări”
Sponsorii locali care au înțeles să sprijine acest eveniment de excepție, ce promovează în mod inedit și la un înalt nivel educația tinerilor piteșteni, merită felicitați și promovați.
Bijuteria Teilor, Radical Zero, Prima Market, Sigma Team Tehnology, Fundatia Autonom, Interact Club Pitesti, BRD și Cofetăria Toniki