Modificările aduse sistemului de învăţământ în ultimii ani ne-au bulversat pe toţi, fiecare simţind schimbarea pe propria piele sau indirect, atunci când ne lovim de tot ceea ce înseamnă educaţie.
S-a constatat că noua tendinţă a educaţiei este aceea de a învăţa elevii printr-o altă metodă şi anume a abordării bazate pe proiecte. Asta oferă o şcoală performantă, o şcoală care se vrea europeană. Concursurile şi activităţile de factură extraşcolară sunt cu atât mai necesare, cu cât, tot mai des se remarcă şi se vorbeşte despre nevoia de deschidere a elevului către aspecte cât mai diverse ale lumii în care trăieşte.
Şi pentru că sărbătorile de iarnă reprezintă momentul cel mai aşteptat, nu numai de copii, ci şi de adulţi, în perioada 2- 5 decembrie 2014, în Şcoala Gimnazială „George Topârceanu” Mioveni s-a desfăşurat prima ediţie a Proiectului Educaţional În aşteptarea lui Moş Crăciun, iniţiat de elevii clasei a VIII-a C, coordonaţi de dna prof. Geta Saioc.
Proiectul s-a desfăşurat în parteneriat cu Gradiniţa „Campionii” din Mioveni şi s-a derulat sub forma unui concurs care a constat în amenajarea sălilor de clasă în spiritul sărbătorilor de iarnă, ţinându-se seama de câteva reguli: ca fiecare sală de clasă să fie amenajată conform unei teme la alegere (dar care să se încadreze în tema concursului); ornamentele să fie făcute hand-made de către elevii clasei şi mai ales în fiecare sală de clasă să fie un brad de Crăciun. Criterile de jurizare au fost:
- Originalitatea temei alese,
- Amenajarea sălii de clasă în spiritul temei alese,
- Materialele din care sunt făcute ornamentele,
- Existenţa bradului de Crăciun în clasă,
- Prezentarea clasei de către un elev (cls. V-VIII)
Juriul de la grădiniţă a fost format din: prof. Carmina Panait (dir.adj la Şcoala Gimnazială „George Topârceanu”), prof. Victoriţa Ciorobea – coordonator programe şi proiecte educative, prof. Liliana Iordache, prof. Lavinia Popescu, Ionescu Marilena – consilier pe probleme de învăţământ în cadrul Primăriei Mioveni şi reprezentanţi ai clasei organizatoare: Ciorobea Irina, Dragne Miruna şi Jipa-Drăgan Radu (cls. a VIII-a C).
Juriul din şcoală, format din prof. Carmina Panait, prof. Liliana Iordache şi prof. Lavinia Popescu, a avut o misiune foarte grea, întrucât copiii s-au mobilizat şi au reuşit să facă obiecte extrem de frumoase şi originale, de la globuleţe făcute din coajă de ou sau material textil umplut cu vată, până la brad de Crăciun făcut din conuri de brad, clopoţei făcuţi din cofragi de ouă sau borcane pictate.
La final, cele mai frumos amenajate clase au primit: Premiul Magie de Crăciun, Premiul Poveste de iarnă sau Premiul Fulg de nea. Ne-am bucurat că acest proiect a avut un real succes în rândul copiilor şi tocmai de aceea ne propunem să reluăm ideea şi să o dezvoltăm.
Prof. Victoriţa Ciorobea, coordonator programe şi proiecte educative