Sistemele de educaţie din întreaga lume vor suferi mari modificări în viitorul apropiat. Datorită revoluţiei tehnologice, în viitorii 15 ani vom vorbi de ,,medii interactive” asigurate cu ajutorul internetului. În şcoala viitorului se va pune accent pe abilităţile personale şi practice mai mult decât pe conţinuturile academice. Internetul va fi principala sursă de cunoaştere, iar limba engleză se va consolida ca limbă globală a învăţământului. Educaţia va fi mai scumpă şi va dura toată viaţa. La aceste concluzii au ajuns 645 de experţi internaţionali intervievaţi în cadrul unui studiu care defineşte cum va fi şcoala în anul 2030.
Profesorii vor avea rolul de a ghida elevul pe propria lui cale de cunoaştere. Vor fi mai mult orientatori decât transmiţători de cunoştinţe şi asta pentru că internetul a acaparat totul, iar elevii pot găsi pe internet o bună parte din ceea ce se explică în clasă.
Frontiera dintre colegiu şi casă se va şterge iar învăţarea nu se va limita la câteva ore şi la câteva locuri concrete. Aaproape totul va însemna teme pentru acasă. Orarul va fi mai liber şi vor fi mai multe sarcini individuale.
Curriculumul este alt aspect abordat de acest studiu. Potrivit opiniei exprimate de 76% dintre subiecţi, abilităţile personale sau practice vor fi mai apreciate decât cunoştinţele academice. Aşa-numitele soft skills – precum capacitatea de a vorbi în public, de a lucra în echipă, de a se adapta la situaţii neprevăzute – sunt tot mai importante în mediul profesional, dar experţii consideră că ele nu pot înlocui o bună pregătire academică.
Învăţarea se va desfăşura de-a lungul întregii vieţi şi nu se va limita la etapa de formare obligatorie şi la universitate, estimează 90% dintre subiecţi. Aceasta nu înseamnă că educaţia va fi gratuită. Din contră: 70% consideră că Administraţia publică va înceta să mai fie principala sursă de finanţare.
Va exista o limbă globală în educaţie, engleza, consideră 46% dintre persoanele intervievate. Totodată, 35% cred că va continua limba vernaculară sau naţională, iar 19% cred că elevii vor învăţa în limba lor regională