Iată cele mai recente amenințări din rețeaua de socializare, de care trebuie să vă protejați. În fața tehnologiei suntem, cu mici excepții, descoperiți atunci când nu ne-am documentat și protejat îndeajuns. Cum poți cădea victima SPAMerilor pe Facebook, aflați în continuare.
Milioane de oameni, printre care vă aflați și dumneavoastră, își petrec timpul liber conectați în rețea, socializând cu prietenii. Doar că printre participanți se află și alții care exploatează acest lucru. În folosul lor. Material.
Este cazul SPAMerilor de Facebook și nu numai, care reușesc să facă 200 de milioane de dolari pe an. Sumă care poate fi comparabilă cu expresia valorică a producției câtorva industrii mari din România.
Nexgate, una dintre cele mai mari companii din domeniul securității în social media a dat publicității un studiu prin care atrage atenția asupra creșterii fără precedent a SPAMului pe Facebook. Împreună cu platforma de videosharing YouTube au de 100 de ori mai mult SPAM decât alte rețele sociale, iar fenomenul de social SPAMming a crescut doar în prima jumătate a anului 2013 cu 355 de procente.
Studiul a pus sub lupă 25 de milioane de conturi de Facebook, Twitter, Google Plus, LinkedIn și YouTube între anii 2011 și 2013. Acesta a relevat faptul că pe conturile de Facebook se pot declanșa de patru ori mai multe atacuri de phishing decât în alte rețele. De asemenea unul din 200 de mesaje în social media conține SPAM. Mesajele SPAM sunt de regulă "livrate" prin linkuri normale care au avantajul de a stârni în mod natural curiozitatea utilizatorilor.
Alte metode preferate de SPAMeri includ aplicații specializate SPAM, conturi false și roboți software.
"Un mesaj SPAM nu este văzut doar de cel spamat ci și de toți prietenii din listă.",
se specifică în studiul Nexgate.
Deci răul poate fi multiplicat exponențial. Pornind de la ce cele devoalate de cei de la Nexgate, iată în continuare câteva "tehnici" prin care vă puteți pune la adăpost de SPAM, phishing și alte "pisicuțe", care de altfel pot zgâria destul de rău la un moment dat.
Nu folosiți:
- Aplicații de genul "vezi cine se uită la profilul tău" sau "vezi un articol partajat" de altcineva și dai click acolo, pentru că titlul e irezistibil și ca să citești trebuie să dai "like". Te vei trezi că dai like-uri unor magazine de haine din America de sud. La fel se întâmplă și pe site-urile cu seriale.
Recomandare: "Log Out" de fiecare dată când ai terminat sesiunea de Facebook.
- Un alt exemplu sunt plugin-urile care promit să îți transforme Facebookul într-o operă de artă, culori peste culori…
- Scammerii se folosesc de teme la modă ca să atragă victime. Ebola e un exemplu recent.
Folosește o parolă diferită de cea a contului de e-mail sau Yahoo messenger. și neapărat foloște o cifră și un simbol. Și nu uita să bifezi opțiunea "don't remember this browser" când te loghezi. Vei primi pe e-mail notificări când cineva se loghează, dacă o va face, în contul tău chiar și de pe alt dispozitiv.