Există un telefon la care pot suna copiii abuzați, neglijați sau exploatați sau cei care sunt martori au unui asemenea fenomen. Există comisii și comitete care se ocupă de violența și bulingul din școli. Există comisii interdisciplinare care acționează în interesul copiilor abuzați. Există legi care reglementează modul în care instituțiile trebuie să se implice și să acționeze. Există toate acestea, dar de cele mai multe ori fie sunt necunoscute, fie sunt doar pe hârtie. Conferința județeană „STOP! Fără abuz, neglijare, exploatare” desfășurată în acest week-end la Pitești de către Inspectoratul Școlar Județean Argeș (în parteneriat cu Instituția Prefectului Județului Argeș, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș, Inspectoratul de Poliție Județean Argeș și Universitatea din Pitești), și-a propus schimbarea acestei realități.
Concluziile pe care le-am desprins în urma acestei prime ediții? Sistemul reacționează greoi (în cazul fericit în care reacționează!), societatea civilă și ONG-urile sunt infinit mai implicate decât statul român care are această datorie expresă, multe instituții ale statului nici măcar nu își cunosc responsabilitățile pe care le au pe zona de violență asupra copilului, schimbările legislative necesare trenează cu anii iar sloganul ,,Bătaia e ruptă din rai” a rămas în ADN-ul societății actuale, chiar și după trei decenii de democrație. Partea bună este că la conferința care a avut loc în acest week-end s-a făcut un prim pas spre recunoașterea acestor realități. Din acest punct de vedere, gazdele și invitații, de la conducerea IȘJ Argeș, la reprezentanți ai Poliției, ai DGASPC, ai ONG-urilor, psihologi, judecători, avocați, consilieri locali, asistenți școlari, profesori sau părinți au pus direct degetul pe rană.
Realitatea de la care plecăm: 119, un număr de telefon pe care nu-l știu nici profesorii!
Evenimentul-dezbatere care a avut loc la Universitatea Pitești, a fost urmărit în direct, în mod organizat, din mai multe locații din județ, de către profesori și toți cei interesați. Cătălina Dumitrașcu, inspector școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Argeș, și Alexandru Marinescu, elev al Colegiului Național „Ion C. Brătianu” Pitești, au acceptat provocarea de a modera discuțiile.
Pentru că scopul din start a fost pornirea de la premise corecte, nu de la… ascunderea gunoiului sub preș, Cătălina Dumitrașcu a făcut publice niște cifre foarte interesante: în timp ce cadrele didactice din Argeș au raportat că au la cunoștință doar 39 de cazuri de violență și abuz asupra minorului, statistica DGASPC indică 556 de sesizări de abuz, neglijare și trafic de minori, 237 dintre cazuri fiind confirmate.
,,Sunt 237 victime le abuzului, neglijării, traficului și exploatarii. Raportat la populația școlară, procentul ar părea mic, 0,35%. Și totuși, pentru 237 de copii, zâmbetul și inocența le-au fost șterse de către agresivitatea unor adulți. Cifra rămâne pe hârtie, cicatricile, însă, rămân.” a punctat Cătălina Dumitrașcu.
Chiar și așa, cifrele nu reflectă nici pe departe realitatea și asta fie pentru că prea puțini cunosc numărul de telefon 119 la care pot semnala abuzurile asupra minorilor, fie pentru că sprijinul comunității și al instituțiilor, în multe situații, este egal cu zero.
,,Ceea ce se întâmplă astăzi aici este premisa unei Românii care trebuie să se schimbe. Cifrele sunt dincolo de realitate, nu sunt nici pe departe niște relevanțe. Sunt o parte din gunoiul pe care îl ținem încă sub preș. Îmi doresc să plece din Argeș această inițiativă de a schimba lucrurile și de a ne implica în mod real. Nu vreau ca toate acestea să rămână doar pe hârtie. Țelul nostru e să rezolvăm măcar parte din cauzele care duc la aceste tragedii. În primă instanță, vrem să ne asigurăm că în toate școlile din Argeș copiii își cunosc drepturile și cadrele didactice știu ce trebuie să facă și cui să se adreseze când constată fapte de abuz împotriva minorilor, de aceea vom elabora un ghid pentru toate unitățile de învățământ.” a declarat Alina Manea, inspector școlar general al ISJ Argeș, mărturisind cu sinceritate că nici măcar domnia sa nu auzise de numărul de telefon 119.