1,8K
Recent, Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) a inaugurat doua expozitii stiintifice interactive pentru copii din ciclul “Xperiment!”, desfasurata sub egida Scolii Discovery. Partea bina este ca cele doua editii au atras peste 20.000 de vizitatori, iar cateva zeci de scoli – inclusiv din Pitesti -, au trimis grupuri organizate de elevi. Partea proasta este ca exista si o serie de concluzii mai putin optimiste trase de catre organizatori, in urma evenimentelor. Punctual, este vorba de urmatoarele constatari:
Elevii nu dispun nici macar de o bruma de cunostinte
Atunci cand s-a discutat cu copii de 12-13-14 ani, s-a constatat ca le lipsesc pana si notiunile elementare. ,,Daca le spui de atomi sau molecule parca ai vorbi in sanscrita veche; compozitia apei este un mister profund, de conservarea energiei ce sa mai spun. Imensa majoritate a vizitatorilor, fie copii, fie adulti (!) nu sunt capabili sa citeasca, sa inteleaga si sa urmeze o lista (scurta!) cu instructiuni. Fiecare experiment avea un panou explicativ – 2 sau 3 paragrafe in care se descria sumar fenomenul ilustrat plus o lista cu maximum 3 pasi pentru partea practica. Cam 80% din vizitatori se napusteau direct la butoane si comutatoare apasand pe ele si invartindu-le in nestire, fara sa faca nici cea mai mica tentativa de a citi si de a intelege ce trebuie facut. Daca se miscau niste ace pe cadrane sau daca se aprindeau niste beculete plecau mai departe satisfacuti.” mentioneaza organizatorii.
O totala lipsa de curiozitate
Un exemplu tipic l-a reprezentat aparatul de electroliza; majoritatea vizitatorilor apasau haotic pe butoane apoi, deoarece nu se intimpla nimic spectaculos, treceau netulburati mai departe. Nu incercau sa citeasca explicatiile, nu-i intrebau pe supraveghetori de ce nu merge exponatul, nu-si puneau nici o intrebare; pur si simplu se duceau la alt stand sa mai apese pe niste butoane.
Elevii nu pun intrebari
La sfirsitul fiecarui tur, elevii erau intrebati daca au nelamuriri, daca vor sa mai afle ceva. De obicei, se facea liniste…
Esecul scolilor private
Cu toate ca la o scoala privata presupui ca atentia pentru procesul de invatamant este mai mare, mai ales din partea profesorilor, ei bine, lucrurile nu stau chiar asa. ,,Invariabil, elevii <de la stat> au manifestat un interes mult mai mare decat cei <de la privat>, atat fata de exponate cat si fata de explicatii. Mai mult, cei mai interesati s-au dovedit copiii de la scolile din mediul rural sau din cartierele marginase ale Bucurestiului. Si la scolile private am putut observa o diferentiere – cu cat taxa de scolarizare era mai mare, cu atat elevii erau mai apatici. In fine, mai ales cei de la scolile private, sunt obisnuiti sa primeasca lucrurile de-a gata.“ mai spun organizatorii.