Asociatia EDU CER a redactat un raport de monitorizare a reformei educationale romanesti pe ultimele trei luni. Punctele critice ale acestui raport se refera la reducerea numarului de ore de sport, scandalul diplomelor false, legile educatiei si masurile care duc la descentralizare, gafele de la subiectele pentru tezele unice. Toate aceste aspecte au adus o lumina defavorabila asupra sistemului romanesc de invatamant, situatia devenind de-a dreptul dezastruoasa. Daca se mai adauga si lipsa de control si neacreditarea facultatilor particulare, se vede clar ca vorbim despre un sistem educational absolut debusolat.
Mai mult decat atat, s-a trecut la desfiintarea scolilor de arte si meserii, ceea ce elimina singurele specializari care pregatesc forta de munca pentru economie. Piata muncii romanesti duce si asa lipsa de cunoscatori ai meseriilor, si, prin desfiintarea SAM-urilor, dispare si singura sursa de forta de munca pentru multe dintre domenii. De altfel, nici criteriile de evaluare a profesorilor nu au fost definitivate, desi documentul care stabilea aceste criterii fusese promis inca din primavara.
Tot in respectivul raport sunt semnalate si probleme referitoare la invatamantul superior unde functioneazea zeci de facultati care nu au acreditare. Chiar si la facultatile acreditate, diplomele pot fi obtinute numai pe bani. Nici la capitotul cercetare invatamantul romanesc nu exceleaza: ,,Nu se produce nicio schimbare in controlul atribuirii fondurilor pentru cercetare. Contribuabilii romani nu stiu ce rezultate justifica cheltuirea acestor resurse financiare, pe ce criterii sunt atribuite, cine si pentru ce merite beneficiaza de ele” se precizeaza in raport.