Facultatea de Filosofie a Universitatii din Pitesti nu are niciun student in anul I. Intr-o societate in care primeaza banul si dorinta de inavutire cat mai rapida, tinerii zilelor noastre se indreapta spre domenii de activitate mai pragmatice, care sa le asigure un viitor mai sigur din punct de vedere financiar si… cam atat. Ce daca sunt pasionati de istorie, filosofie sau limbi straine, atata timp cat un inginer, informatician sau economist castiga mult mai multi bani. Probabil ca pe aceeasi premisa au mers si cei care si-au dorit sa studieze filosofia la Universitatea din Pitesti, dar care au sfarsit prin a se inscrie la facultati cu mai multa cautare pe piata muncii. Pentru a afla ce se va intampla in continuare cu aceasta specializare si ce ramuri de activitate prefera tinerii, am stat de vorba cu Rectorul Universitatii Pitesti, Gheorghe Barbu.
Potrivit acestuia, la Facultatea de Filosofie se inscrisesera la sesiunea din vara doar noua studenti, care, imediat dupa aceea, s-au reorientat catre alte specializari. ,,Nu am putut sa intocmim un program de studiu in situatia in care nu am avut macar o grupa de 25 de studenti. Cu noua studenti nu se putea merge mai departe si astfel am hotarat ca anul I la Filosofie sa nu se mai faca” ne-a declarat rectorul Barbu.
Desi mai credeau in aceasta stiinta si erau convinsi ca Facultatea de Filosofie le va aduce ceva bun dupa absolvire, cei noua studenti, fortati de imprejurari, s-au indreptat catre Relatii internationale si studii europene. ,,Filosofia este o facultate frumoasa, grea si de multe ori, cred eu, este bine sa o faci ca o a doua facultate, daca vrei sa o intelegi foarte bine. Filosofia ar trebui facuta dupa ce ai absolvit alta facultate, sa-ti deschida orizontul si cred ca filosofia este pana la urma si o facultate de suflet. In ciuda faptului ca este o facultate foarte frumoasa, filosofia n-are un segment de piata foarte larg. Desigur ca din ce in ce mai multi tineri se orienteaza spre acele domenii in care pot sa-si gaseasca un loc de munca bine platit. Avand in vedere ca societatea este foarte pragmatica, oamenii se gandesc in primul rand la bani si poate nu intotdeauna au timpul necesar si nici disponibilitatea sa faca si o facultate de suflet” considera Gheorghe Barbu.
Faptul ca acum nu exista anul I de Filosofie, se intampla si din cauza unei greseli de strategie mediatica din partea Universitatii. ,,Poate ca nici noi nu am mediatizat foarte mult aceasta sectie. Mediatizarea nu a fost facuta pe masura posibilitatilor si asa cum ar fi trebuit, adica din vreme, pentru ca oamenii sa fie informati. E greu de previzionat in momentul de fata daca vom avea sau nu solicitari in anii ce vor urma. S-ar putea ca pe viitor, aceasta specializare sa revina in atentia tinerilor si sa avem din ce in ce mai multi candidati, asa cum s-a intamplat si cu ingineria, care in trecut nu era foarte cautata, dar care acum scoate ingineri pe banda. Vom da admitere in anul in care vom avea suficienti candidati pentru a forma cel putin o grupa de 25 de studenti” ne-a mai declarat rectorul Barbu.