Cativa fizicieni si cercetatori stiintifici afirma ca sunt dispusi sa testeze teoria conform careia intregul Univers este o simulare computerizata la fel ca in filmul „Matrix” aparut in 1999. In anul 2003, profesorul Nick Bostrom, a publicat o carte, „Argumentul simularii” in care sustinea ca „aproape sigur traim intr-o simulare”.
Anul acesta, o echipa de fizicieni de la Cornell University au anuntat intentia lor de a verifica stiintific aceasta ipoteza. Echipa de cercetatori sustine ca a gasit metoda potrivita pentru un astfel de experiment, menit sa verifice daca nu cumva suntem cu totii o serie de cifre dintr-un joc computerizat. De asemenea, si cercetatorii de la University of Washington spun ca metoda propusa este una viabila. O propunere asemanatoare a fost inaintata de catre fizicienii germani in luna noiembrie.
Premisa pe care s-a bazat experimentul german si pe care se bazeaza toate celelalte inaintate a fost generata de mai multi filosofi, care sustin ca orice civilizatie, daca este suficient de puternica si de inteligenta, va crea pana la urma o simulare a Universului. Si, cum potrivit acestei teorii exista mai multe simulari decat Universuri reale, este foarte probabil ca noi, oamenii de azi, sa traim intr-o lume artificiala.
Asadar cum putem verifica cum si unde are loc existenta noastra? Cercetatorii de la Cornell au inceput sa-si construiasca propriile modele simulate, folosind o tehnica numita cromodinamica structurilor cuantice. Deocamdata, tehnologia permite crearea unor modele putin mai mari decat nucleul unui atom, insa cercetatorul Martin Savage de la University of Washington spune ca aceleasi principii pot fi folosite la o scara mai mare. Potrivit lui Savage, acesta este primul experiment bazat pe celebra idee filosofica, folosind aceasta tehnologie, pe baza careia ar putea fi simulat un adevarat Univers. Metoda stiintifica este desigur mult mai complexa, insa, pe scurt, ar presupune ca daca „semnaturile” de energie din simulare se potrivesc cu cele din Universul cunoscut, atunci exista mari sanse sa traim intr-o lume simulata.
Extrem de interesant este faptul ca unul dintre studentii lui Savage duce proiectul de cercetare mult mai departe. El se intreaba : „Daca vom reusi sa descifram natura existentei noastre, vom cauta apoi sa luam legatura cu civilizatia care ne-a creat?”
Zohreh Davoudi, studenta la University of Washington, afirma ca este posibil ca oricine ar fi realizat simularea Universului nostru, ar fi putut realiza si alte Universuri si ca poate noi ar trebui doar sa incercam sa comunicam cu acestea. Iar intrebarea care se pune este: „Putem noi oare sa comunicam cu acele Universuri?”
Sursa:Yahoo News